Ugrás a tartalomra

Várhelyi Olivér: Mindkét tagjelölt országgal meg kell nyitni a csatlakozási tárgyalásokat jövő tavasszal

2019.12.04
20:51
2019.12.04
20:57
Forrás
MTI
A magyar bővítési biztos szerint a Nyugat-Balkán uniós integrációja Európa saját érdeke is.

Mindkét tagjelölt országgal, Albániával és Észak-Macedóniával is meg kell nyitni a csatlakozási tárgyalásokat még a Zágrábban, jövő májusban tervezett EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó előtt - jelentette ki Várhelyi Olivér, a szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős magyar uniós biztos Brüsszelben, az Európai Parlament külügyi bizottságának ülésén szerdán. Várhelyi a nyugat-balkáni országok uniós integrációs folyamatáról folytatott ülésen hangsúlyozta, támogatni kell a Nyugat-Balkán országait uniós integrációs törekvéseikben, ugyanis ezek az országok Európa szívében találhatók. Mint mondta, a régió támogatása Európa saját érdeke is, ugyanis azzal mindenki nyer, ha a közvetlen szomszédságában található országok jólétben és biztonságban élnek, gazdaságaik erősek.

Azt hangsúlyozta, mivel a régió Európa része, az érintett országoknak hiteles uniós bővítéspolitikára van szükségük. Az unió által megkövetelt reformoknak látható hatással kell járniuk, amely egyebek mellett a jólét fokozását, munkalehetőségek teremtését, az életminőség javulását kell jelentenie.

Közölte, hogy az Európai Bizottság a jövő év első hónapjában terveket fog bemutatni arra vonatkozóan, hogyan kívánja gyorsítani a csatlakozási tárgyalásokat azok eredményességének fokozása, és az együttműködések erősítése érdekében. Kiemelte az is, hogy a régió minden országának már a csatlakozás előtt részesévé kell válnia a zöld megállapodásnak, a digitális menetrendnek, valamint a szállítás és az energiaáramlás szabad hálózatának.

Fontosnak nevezte, hogy az Európai Unió is felkészüljön az új tagországok befogadására, amint a feltételek teljesülnek. "Ameddig ezek az országok teljesítenek, az Európai Uniónak is teljesítenie kell" – fogalmazott.
Kiemelte továbbá, hogy a Nyugat-Balkán országai jól együttműködtek az unióval a migrációt érintően, de további segítségre szorulnak a folytatódó kihívások leküzdéséhez.

Várhelyi Olivér
bővítés
integráció
Észak-Macedónia
Albánia
Európai Parlament
Külügyi Bizottság
Nyugat-Balkán

Most

15:19, Frissítve: 17:11

Az intermodális áruszállításról tanácskoztak Újvidéken

Az intermodális áruszállítás jelenlegi helyzetéről és a fejlesztési lehetőségeiről tanácskoztak Újvidéken. Ennek lényege, hogy az árukat egy rakodási egységként, külön kezelés nélkül, különböző szállítási módokkal juttatják el a kívánt helyre.
14:56, Frissítve: 15:06

Nem nyugszanak a fegyverek

Oroszország szerint a fronton Ukrajna helyzete jelenleg elég kedvezőtlen, egy újabb amerikai hadi segítség nem sokat tudna ezen változtatni, ellenben további ellenségeskedést szítana.
14:50

Közegellenállás riportpályázat

A padéi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör Keszég Károly (1954–1997) újságíró, a Napló hetilap főszerkesztője emlékére huszonötödik alkalommal hirdeti meg a Közegellenállás című riportpályázatot.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.