Ugrás a tartalomra

Vasárnap nemzeti tanácsi választások

2018.10.31
13:38
2018.10.31
16:26
Forrás
Pannon RTV
A szavazáson 22 nemzeti közösség tagjai vehetnek részt. Ebből 18 közvetlenül, 4 pedig elektori rendszerrel választhatja meg saját nemzeti tanácsát.

November 4-én 926 szavazóhely nyitja meg kapuit a mintegy félmilliói jogosult szavazópolgár előtt. A magyar mellett albán, askáli, bosnyák, bolgár, bunyevác, vlach, görög, egyiptomi, német, lengyel, roma, román, ruszin, szlovák, szlovén, ukrán, cseh, horvát, montenegrói, macedón és orosz nemzeti közösség tagjai választhatnak nemzeti tanácsot.


A szerb Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium honlapján, a mduls.gov.rs oldalon könnyen leellenőrizhető, a képernyő felső jobb sarkában lévő első fülre kattintva a személyi szám megadásával már látható is, hogy szerepel-e valamely külön választói névjegyzékben, és hogy melyik választókörzetben jogosult a voksolásra.

Szerbiában a legnagyobb lélekszámú nemzeti közösség a magyar. Mivel számunk meghaladja a 100 ezret, ezért a Magyar Nemzeti Tanácsot a lehető legtöbb, szám szerint 35 tag alkotja.
Két lista indul a november 4-ei magyar nemzeti tanácsi választásokon.
A voksoláshoz hiteles okmány szükséges. Szavazni a választási értesítő és érvényes szerbiai személyi igazolvány vagy útlevél felmutatásával lehet, jogosítvánnyal nem adhatjuk le szavazatunkat.
A választások eredményét a voksolás napjától számított 96 órán belül közzéteszik, vagyis november 8-án 20 óráig. Miután az eredmény megjelent a Hivatalos Közlönyben, 20 napon belül meg kell, hogy alakuljanak az új testületek.

Most

15:19, Frissítve: 17:11

Az intermodális áruszállításról tanácskoztak Újvidéken

Az intermodális áruszállítás jelenlegi helyzetéről és a fejlesztési lehetőségeiről tanácskoztak Újvidéken. Ennek lényege, hogy az árukat egy rakodási egységként, külön kezelés nélkül, különböző szállítási módokkal juttatják el a kívánt helyre.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.