Ugrás a tartalomra

Vasárnap nemzeti tanácsi választások Szerbiában

2018.11.03
23:00
2018.11.04
09:28
Forrás
Pannon RTV
Reggel 7-től 20 óráig lehet szavazni.

Vasárnap 926 szavazóhely nyitja meg kapuit a mintegy félmillió jogosult választópolgár előtt Szerbia-szerte. A voksoláson 22 nemzeti közösség tagjai vehetnek részt. Ebből 18 nemzeti kisebbség közvetlenül, 4 pedig elektori rendszerrel választhatja meg saját nemzeti tanácsát. A szavazóhelyen a szavazócédulák nemzeti közösségenként különböző színűek lesznek, viszont csak egy szavazóurna lesz, ahova az összes szavazólapot begyűjtik, és szavazás után ezeket különválasztják. A Magyar Nemzeti Tanács 35 tagú. Két listára lehet voksolni. Minden 18-ik életévét betöltött, magát magyarnak valló polgár részt vehet a szavazáson, amennyiben feliratkozott a külön választói névjegyzékre.

Ladóczki Gyula, tag, Köztársasági Választási Bizottság: „Én arra kérnék mindenkit, aki nem biztos abban, hogy fent van a külön választói névjegyzéken, vagy nem kapott értesítést a szavazásról, a szavazás helyéről és idejéről, ellenőrizze le a Köztársasági Választási Bizottság, vagy az Önkormányzati és Államigazgatási Minisztérium honlapján. A megfelelő mezőbe beírja a személyi számát, és meg tudja nézni, hogy szerepel-e a külön választói névjegyzékben, és azt is, hogy melyik külön választói névjegyzékben, illetve hol kell szavaznia.”

Az említett weboldalak egyike a mduls.gov.rs. Itt a képernyő felső jobb sarkában lévő első fülre kattintva a személyi szám megadásával már látható is, hogy szerepel-e a polgár valamely külön választói névjegyzékben. Azok számára is van megoldás, akik nem ennyire jártasak az internet világában. Minden községben működik egy munkacsoport, amelynek tagjai egy telefonhívás után leellenőrzik, hogy az érdeklődő fent van-e a külön választói névjegyzékben. Amennyiben fent van, leadhatja a voksát. Akkor is, ha nem kapott értesítőt.

Ladóczki Gyula kiemelte: „Ami fontos, hogy érvényes legyen a személyazonosító igazolvány. Ha ezt valamilyen oknál fogva nem találják, akkor az útlevelüket is magukkal vihetik. Ha a személyazonosító igazolványukat hosszabbítás céljából leadták a belügyi szerveknek, akkor kellett, hogy kapjanak egy igazoló szelvényt erről. Ezzel is tudnak szavazni. Ha bármilyen vita adódna ebből, akkor szintén a munkacsoport köteles közölni a szavazatszedő bizottságokkal, hogy ezt is el kell ismerniük. Az sem lehet akadály, ha valaki időközben vezetéknevet változtatott. Ha a személyi száma stimmel, ilyen névvel és ilyen személyi számmal van beírva a külön választói névjegyzékbe, akkor engedni fogják szavazni.”

 

Nagyon fontos még, hogy a szavazók ne a magyarországi, hanem a szerbiai személyi okmányaikat vigyék magukkal. Indokolt esetben mozgó szavazóurnát is igénybe vehetnek a voksolók.

„Tizenegy óráig jelezniük kell a szavazatgyűjtő bizottságnak, vagy a munkacsoportnak azt, hogy olyan betegségben szenvednek, vagy olyan testi fogyatékkal élnek, amely lehetetlenné tenné a szavazóhelyen történő megjelenést, de szavazni szeretnének. Ez esetben a szavazatszedő bizottság három tagja kiszáll a helyszínre, és a helyszínen is leadhatják a voksukat.”

A mozgóurna azonban csak abban a körzetben száll ki, ahol a szavazópolgárnak egyébként is szavaznia kellene. Előzetes eredmények már hétfőn várhatóak, viszont a választások hivatalos eredményét a voksolás napjától számított 96 órán belül közzéteszik, vagyis november 8-án 20 óráig. Miután az eredmény megjelent a Hivatalos Közlönyben, az új testületeknek 20 napon belül meg kell alakulniuk.

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.