Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Kerstin Joensson

Véget ért az informális EU-csúcs Salzburgban

2018.09.20
17:50
2018.09.20
19:39
Forrás
MTI
Az uniós állam- és kormányfők találkozójának egyik központi témája a biztonság kérdése volt.

Erősítené a Frontex, vagyis az az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség szerepét az Európai Unió. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nemrégiben közölte az erre vonatkozó terveket, például hogy a Frontex tagjainak számát 2020-ig az eddigi 1.500-ról 10.000-re növelnék, az egységeket pedig repülőkkel, hajókkal és fegyverekkel látnák el. A Bizottság javaslatát a salzburgi informális EU-csúcson is megtárgyalták a tagországok állam- és kormányfői. Juncker a csúcs utáni sajtótájékoztatón azt mondta, alapvetően egyetértés van a Frontex megerősítéséről a tagállamok között, de hozzátette: a javaslat egyes elemeit illetően azért még vannak nézetkülönbségek. Elmondta, hogy a korábbiaknál jóval derűlátóbb most a Frontexről szóló bizottsági javaslat ügyében, úgy véli, hogy idén, a soros osztrák EU-elnökség alatt tető alá lehet hozni a megállapodást.

Tanjug/AP Photo/Kerstin Joensson

Foto: Tanjug/ AP Photo/Kerstin Joensson

A másik fontos téma a Brexit volt, vagyis az Egyesült Királyság kiválása az Európai Unióból. Ennek kapcsán Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt mondta, október közepén jön el az "igazság pillanata", akkor lesz majd döntés arról, hogy szükséges-e egy rendkívüli Brexit-ügyi csúcsértekezlet összehívása. A bennmaradó huszonhét tagállam vezetőinek ülésén teljes egyetértés volt abban, hogy ugyan a jelenlegi brit javaslatoknak vannak pozitív elemei, de a kereskedelmi kapcsolatrendszerre vonatkozó tervezet "nem fog működni".

Tanjug/AP Photo/Kerstin Joensson

Foto: Tanjug/ AP Photo/Kerstin Joensson

A csúcs harmadik kiemelt témája a migráció volt, aminek kapcsán Tusk azt mondta, nincsen egyetértés mindenben, de a fő célt illetően igen, ami az "Európába irányuló illegális migráció megállítása". A tanács elnöke rámutatott, arra kell fókuszálni, ami bizonyítottan működik, a külső határellenőrzés erősítésére és a harmadik országokkal való együttműködésre.

EU-csúcs
Salzburg
Jean-Claud Juncker

Most

23:03, Frissítve: 23:17

Polgárháborús helyzet Izrael számos pontján

Polgárháborús helyzet alakult ki Izrael számos pontján, zsidók és arabok csoportjai csaptak össze, autókat gyújtottak fel, a másik csoporthoz tartozókat bántalmaztak súlyosan - jelentette az egyik izraeli kereskedelmi televízió.
20:55, Frissítve: 23:16

Újabb intenzív rakétatűz

Intenzív rakétatüzet zúdított a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet Izraelre szerda este - jelentette a 12-es kereskedelmi TV híradása. Előzőleg az izraeli légierő lerombolt egy sokemeletes épületet a Gázai övezetben.
20:53, Frissítve: 21:49

Autópálya épül Muzslya legrégebbi utcájában?

Nagy elégedetlenséget váltott ki Muzslyán a Belgrád-Nagybecskerek-Újvidék közötti leendő autópálya terve. A dokumentum szerint ugyanis néhány házat lebontanak a bánáti helyi közösség legrégibb utcájában, és kerteket is elvennének az építkezés miatt.
20:51, Frissítve: 20:59

Felújítják a kishegyesi Szűz Mária-szobrot

Sokakat meglep, még a helyieket is, hogy Kishegyes Nyugati temetőjében egy régi és hányattatott sorsú szobor található. Egykor a település büszkeségének számított a Szűz Mária-szobor, de évtizedekre eltűnt a köztudatból.

Népszerű

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.

Sakálok Királyhalom környékén

A vadászok szerint a helyzet azért is aggasztó, mert a falkákban támadó ragadozók egyre inkább megritkítják a nemes vadállományt.

Mikor nyithatnak a kishatárátkelők?

Folyamatosan melegen tartjuk a témát, rámutatunk a probléma megoldásának fontosságára, de ehhez átcsoportosításokra van szükség – emelte ki Pásztor István a Közügyek stábjának adott interjújában.