Ugrás a tartalomra

Véget ért az informális EU-csúcs Salzburgban

2018.09.20
17:50
2018.09.20
19:39
Forrás
MTI
Az uniós állam- és kormányfők találkozójának egyik központi témája a biztonság kérdése volt.

Erősítené a Frontex, vagyis az az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség szerepét az Európai Unió. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nemrégiben közölte az erre vonatkozó terveket, például hogy a Frontex tagjainak számát 2020-ig az eddigi 1.500-ról 10.000-re növelnék, az egységeket pedig repülőkkel, hajókkal és fegyverekkel látnák el. A Bizottság javaslatát a salzburgi informális EU-csúcson is megtárgyalták a tagországok állam- és kormányfői. Juncker a csúcs utáni sajtótájékoztatón azt mondta, alapvetően egyetértés van a Frontex megerősítéséről a tagállamok között, de hozzátette: a javaslat egyes elemeit illetően azért még vannak nézetkülönbségek. Elmondta, hogy a korábbiaknál jóval derűlátóbb most a Frontexről szóló bizottsági javaslat ügyében, úgy véli, hogy idén, a soros osztrák EU-elnökség alatt tető alá lehet hozni a megállapodást.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Kerstin Joensson

A másik fontos téma a Brexit volt, vagyis az Egyesült Királyság kiválása az Európai Unióból. Ennek kapcsán Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt mondta, október közepén jön el az "igazság pillanata", akkor lesz majd döntés arról, hogy szükséges-e egy rendkívüli Brexit-ügyi csúcsértekezlet összehívása. A bennmaradó huszonhét tagállam vezetőinek ülésén teljes egyetértés volt abban, hogy ugyan a jelenlegi brit javaslatoknak vannak pozitív elemei, de a kereskedelmi kapcsolatrendszerre vonatkozó tervezet "nem fog működni".

Foto: Tanjug/ AP Photo/Kerstin Joensson

A csúcs harmadik kiemelt témája a migráció volt, aminek kapcsán Tusk azt mondta, nincsen egyetértés mindenben, de a fő célt illetően igen, ami az "Európába irányuló illegális migráció megállítása". A tanács elnöke rámutatott, arra kell fókuszálni, ami bizonyítottan működik, a külső határellenőrzés erősítésére és a harmadik országokkal való együttműködésre.

EU-csúcs
Salzburg
Jean-Claud Juncker

Most

11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.