Ugrás a tartalomra

Véget ért a macedón névvita

2019.01.25
15:20
2024.03.19
08:44
Forrás
HVG, Blic, RTS
A görög parlament ma kis különbséggel ugyan, de elfogadta a vita lezárását jelentő megállapodást. Ennek értelmében Macedónia a jövőben Észak-Macedónia lesz.

A macedón névvita 28 éve kezdődött, amikor 1991-ben a terület kivált Jugoszláviából és Macedón Köztársaság néven új államként jelent meg Görögország északi határán. Görögország északi tartományát, ahol egyébként jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják. A megegyező név miatt a görögök úgy gondolták, a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő. Folyamatos tiltakozás kezdődött el részükről, ami egyebek mellett abban nyilvánult meg, hogy akadályozták a nyugat-balkáni ország euroatlanti integrációját.

Korábban Macedónia is fokozta a feszültséget: a Nikola Gruevszki nacionalista politikus vezette kormány idejében a legtöbb macedóniai intézményt Nagy Sándorról, vagy apjáról, II. Filipposz makedón királyról nevezték el, Szkopjéban pedig gombamód szaporodtak meg a hellenisztikus stílusban emelt köztéri szobrok, illetve épületek.

A témában áttörést az ún. Preszpa-megállapodás jelentett. Tavaly június 17-én, a Preszpa-tó görög oldalán a görög és macedón kormányfő, vagyis Alekszisz Ciprasz és Zoran Zaev aláírták az egyezményt, ami a helyzet megoldását szorgalmazta. Ez a megállapodás tartalmazta először az Észak-Macedónia megnevezést, valamint lehetővé teszi, hogy Macedónia elkezdje a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val és a NATO-val.

A Preszpa-egyezmény miatt Alekszisz Cipraszt sokan támadták országában. Kormányát egy koalíciós partnere már elhagyta, és athéni tüntetések sora is mutatta, hogy az emberek nem elégedettek a megállapodással és Macedónia új nevével.

A nyomás ellenére a görög parlament ma elfogadta a megállapodást. A döntő szavazáson 153 képviselő szavazott igennel, míg a nemek száma 146 volt. A 38 óráig tartó vitát követő voksolás idején a megállapodást ellenző képviselők „hazaárulók” felkiáltással mondták el véleményüket az igennel szavazókról.

Görögország
parlament
Macedónia
névvita

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.