Ugrás a tartalomra
Pixabay/niekverlaan

A Vihar hadművelet áldozataira emlékeznek Szerbiában

2021.08.04
13:09
2021.08.04
16:10
Forrás
Pannon RTV
A 26 évvel ezelőtti horvát katonai akció során mintegy 220 ezer szerbet üldöztek el szülőhelyéről, közel kétezer személy pedig életét vesztette vagy eltűnt.

2014 óta Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság közösen emlékezik meg a szerb áldozatokról. Horvátországban ezen a dátumon a győzelem napját ünneplik.

26 éve kezdődött meg a Vihar hadművelet Horvátországban. Az akció során több mint 200 ezer szerb kényszerült elhagyni otthonát. A horvátok az állam felszabadításának napjaként emlékeznek meg a hadműveletről, míg Szerbiában az áldozatok előtt hajtanak fejet.

A horvát hadsereg 1995. augusztus 4-én indította meg a hadműveletet. Négy nap alatt ellenőrzésük alá vonták a horvátországi szakadár szerb területek nagy részét, amelyet 1990 folyamán - Horvátország függetlenségének kikiáltása után - a többségében szerb nemzetiségű lakosság a Krajinai Szerb Köztársasággá nyilvánított, és Knint tette meg fővárosává. Az áldozatokról, illetve az eltűntek számáról különféle adatok jelentek meg, mintegy 2 ezer személyt említ a szerb sajtó.

A Vihar hadművelet után a legtöbb horvátországi szerb menekült Vajdaságban telepedett le. Új életet kellett kezdeniük, otthont, munkát keresniük. A négytagú Ivančević család egészen 1995. augusztus 4-ig Grabovac faluban élt, majd Busijén telepedtek le. Rade Ivančević 26 év után sem felejtette el a szülőföldjét. „Ott maradt a házam, a földem, a szüleim. Amikor elmegyek, gyújtok egy gyertyát, nagyon nehéz ez nekem.”

Fia, Savo megnősült, de a szülői házban maradt, amelyet a Szerbiai Menekültügyi Főbiztosság segítségével vásároltak. Két gyermeket nevelnek, akiket a helyiek szintén befogadtak, de a családnak hiányzik a szülőföld. Savo Ivančević: „Építkezésen dolgozom, festő-mázoló vagyok, földet művelünk, szarvasmarhákat tartunk. Nem könnyű az élet a falun, de nem is nehéz, mindenkinek ajánlom, hogy maradjon vidéken.”

Horvátországban augusztus 4-ét és 5-ét a győzelem napjaként ünneplik. A Vihar hadművelet végét augusztus 7-én jelentették be, az akcióban saját adataik szerint a horvátok 174, a szerbek 742 katonát vesztettek.

A horvát honvédők áldozata szabadságot, büszkeséget és államot adott nekünk – írta üzenetében Horvátország miniszterelnöke. Andrej Plenković gratulált a náluk győzelem napjaként számon tartott Vihar hadművelet megkezdésének évfordulója alkalmából. Közleményében háláját és tiszteletét fejezte ki minden horvát honvédőnek, rendőrnek és katonának. Büszkeségének adott hangot a horvátok bátorságáért és áldozatkészségéért. Mint Plenković üzenetében fogalmazott: újabb feladatok állnak Horvátország előtt, ilyen például a schengeni övezethez való csatlakozás.

A szerbiai központi rendezvény fél 8-kor kezdődik Busijén, amelyen közösen részt vesz a szerbiai és a boszniai-szerb államvezetés. Az eseményt teljes egészében megnézhetik a késő esti híradónk után.

Vihar hadművelet
Oluja
Szerbia
megemlékezés

Most

11:24, Frissítve: 11:29

Megemlékezés a Sárga háznál

80 évvel ezelőtt a szabadkai Sárga ház épülete igazságtalanságok és kínzások helyszínévé vált - hangzott el a ma megtartott koszorúzáson.
10:32

Elkezdődött a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs

A magyar kormány tizenkettedik éve a családokért dolgozik, hogy a negyven éve tartó demográfiai lejtmenetet megfordítsa - mondta a magyar családokért felelős tárca nélküli miniszter a IV. Budapesti Demográfiai Csúcsot megnyitó köszöntőjében.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.