Ugrás a tartalomra
Tanjug/INSTAGRAM"BUDUCNOSTSRBIJEAV"

A Vihar hadművelet áldozataira emlékeztek

2020-08-04
21:34
2020-08-05
17:18
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
A Vihar hadművelet 25. évfordulójára emlékeztek ma Racsában.

Szerbia államfője, Aleksandar Vučić mellett Ana Brnabić miniszterelnök is megjelent a szerémségi faluban, hogy tiszteletét tegye a horvát katonai akció áldozatai előtt. Željka Cvijanović, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke mellett a megemlékezésen jelen volt Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagja is. Koszorúztak és emléktáblát avattak a Vihar hadművelet áldozatainak a Száva felett húzódó racsai hídon tartott megemlékezésen, valamint rendhagyó kultúrműsorral, szavalatokkal és zenével emlékeztek. A Vihar hadművelet során mintegy 220 ezer szerbet üldöztek el szülőhelyéről, közel kétezer személy pedig életét vesztette vagy eltűnt.

Aleksandar Vučić szerb államfő a szűk körű megemlékezésen elmondta, a szerbek közösen, összefogva tudják elérni céljaikat, külön, széthúzással nem: „2014 óta Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság közösen emlékezik meg a szerb áldozatokról, szenvedésről. Erre a tényre büszke vagyok, Dodik elnök és én javasoltuk ezt, és boldog vagyok, továbbá büszke, hogy láthatom azt, hogy az egész szerb nemzet megértette ennek az ötletnek a jelentőségét. A közös munkánk jelentőségét. Nem csak közös, hanem egységes. Ez bizonyítja azt, hogy egységesen képesek vagyunk mindenre, megosztottan nem tudunk semmit elérni.”

Emlékezhessünk és gyászolhassunk békében, elég a megaláztatásokból - hangsúlyozta a rendezvényen Milorad Dodik.

"Élünk, és szeretnénk, ha népünk tudná, hogy szabadságunk örökké fog tartani, mint ahogyan ez az erős folyó is örök. Ma tudjuk, hogy a szerbek erősek, akár ez a folyó, akár Szerbia, mely emelkedik és erősödik, és mi ezt ámulattal nézzük. Hiszünk abban, hogy csak egy erős Szerbia biztosíthatja nekünk a szabadságot és a békét."

Vučić és Dodik a hídon emléktáblát avatott, majd megkoszorúzták azt. Irinej pátriárka beszédében az Úr segítségét kérte az emberek békés együttéléséhez.

Vihar hadművelet
emlékezés
áldozatok
gyilkolás
eltűntek
emlékünnepség
Sremska Rača
Aleksandar Vučić

Most

16:45

Hamilton nagy fölénnyel a pole pozícióban

A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérő edzésén Szocsiban, így a vasárnapi futamon ő indulhat majd az élről.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.