Ugrás a tartalomra

A Vihar hadművelet áldozataira emlékeztek Szerbiában

2017.08.05
20:22
2024.03.19
08:36
Pénteken este az Újvidék melletti Veterniken mintegy 30 ezer ember jelenlétében emlékeztek a Vihar hadművelet áldozataira. A rendezvényen részt vett Aleksandar Vučić is.

A szerb államfő beszédében azt hangsúlyozta, Szerbiának van elég ereje, hogy megvédje népét, majd hozzátette, Szerbia többé nem engedi meg, hogy a szerbek lakta területeken olyan bűncselekményeket kövessenek el a szerb nemzet ellen, mint amilyen a Horvátország Vihar hadművelete volt.

A megemlékezésen megjelent a teljes szerbiai államvezetés, a kormány tagjai, a horvátországi szerbek képviselői, de ott voltak a boszniai Szerb Köztársaság képviselői is.

Aleksandar Vučić szerb elnök beszédében elmondta, nem tudja, hogy a mai Horvátországnak van-e elég ereje, hogy szembesüljön a Vihar eredményeivel, de Szerbiának ahhoz van elég ereje, hogy erre emlékeztesse a világot: „Egyetlenegy vihart sem, semmilyen vihart nem lenne képes a szerb nemzet túlélni. Drága polgárok, ezért elmondom önöknek úgy, ahogy azt valaki a mi Szerbiánkból 1995-ben nem volt kész kimondani, és megígérem tisztán és hangosan, hogy Szerbia, szerb etnikai területen soha többé nem engedi meg hasonló bűncselekmények végrehajtását a szerb nép ellen.”

A megemlékezést Irinej pátriárka áldotta meg. A szerb pravoszláv egyház feje azt mondta, Istennek kell ítélkeznie, nekünk pedig megbocsátani, de soha nem szabad elfeledni a 22 évvel ezelőtt történteket. „Nekünk ma nem maradt más, mint hogy meg kell bocsátanunk nekik, és imádkozzunk Istenhez, hogy adja meg nekik azt, ami a legfontosabb számukra, ez a bűnbánat, és ezt el is várjuk tőlük.”

A Vihar hadművelet egy katonai akció volt, melyet 1995. augusztus 4-én indított a horvát hadsereg. Négy nap alatt ellenőrzésük alá vonták a horvátországi szakadár szerb területeket. Az akció során mintegy 200 ezer szerb kényszerült elhagyni otthonát.

Szerbia
Veternik
vihar
hadművelet
megemlékezés
államvezetés
kormány
Aleksandar Vučić
Irinej

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.