Ugrás a tartalomra

A világ vezetői bírálták Oroszország lépéseit

2022.02.22
14:10
2022.02.22
19:14
Forrás
Pannon RTV
A tegnapi eseményekre sorban érkeznek a reakciók a nemzetközi szervezetek és világ vezetői részéről. Rendkívüli ülést tartott az ENSZ Biztonsági Tanácsa, az EU pedig szankciókkal sújtaná az oroszokat.

Azzal, hogy Oroszország elismerte a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét, összeomlik a világbiztonság jelenlegi szerkezete. Nem lehet tudni, hogy milyenek lesznek a döntést követő reakciók - mondta Aleksandar Vučić szerb elnök, az eseményekre reagálva. Hozzátette, a Szerbiára nehezedő nyomás nőni fog. A világrend megváltozik, több szuperhatalom, politikai és gazdasági hatalmi központ jön létre - mondta Vučić. Az országnak számos kihívással kell majd szembenéznie, ezek politikai, biztonsági és gazdasági természetűek - fogalmazott.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közös közleményben ítélte el, hogy az orosz elnök bejelentette a délkelet-ukrajnai szakadár területek szuverenitásának elismerését. Hangsúlyozták: a lépés a nemzetközi jog és a minszki megállapodások jelentős megsértését jelenti. Az EU külügyminiszterei Oroszország elleni szankciókról tárgyaltak – mondta Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

„Bár nem nevezhető „teljes körű inváziónak” az orosz csapatoknak a szeparatista régiókba való benyomulása, az EU Ukrajna területének tekinti a régiót, tehát az orosz csapatok ukrán földön vannak. A tagállamok külügyminiszterei kedden reggel ültek össze Párizsban, hogy megvitassák az Oroszországgal szembeni intézkedések erősségét, egyes tagállamok ugyanis csak visszafogottabb válaszlépéseket támogatnának.”

Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfő este egyeztetett Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével. A magyar kormányfő egyértelművé tette, hogy Magyarország részese a közös uniós álláspontnak. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán úgy fogalmazott, most minden provokálás, erőfitogtatás és üzengetés a mi bőrünkre megy.

„Ezt a szót nagyon ritkán szoktam használni, hiszen tudjuk a helyünket és a súlyunkat, ezért általában kérni szoktunk, de azt hiszem, most indokolt és legitim a részünkről, mivel a mi bőrünkre megy a játék, azt mondani, hogy felszólítjuk a világpolitika nagy szereplőit, hogy a provokálás, az erőfitogtatás és az üzengetés helyett térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök keddre virradóra videóüzenetben fordult az ukránokhoz. „Az ország nemzetközi határai maradnak a helyükön, függetlenül attól, mit mond Oroszország” – mondta Zelenszkij. Hangsúlyozta, hogy Kijev elkötelezett a helyzet békés, diplomáciai úton történő rendezése mellett.

Joe Biden amerikai elnök időközben rendeletben tiltotta meg, hogy bármely amerikai állampolgár új kereskedelmi tevékenységet kezdeményezzen, vagy befektessen a délkelet-ukrajnai szakadár régiókban.

Összeült az ENSZ BT is. A Biztonsági Tanács tagjainak többsége bírálta Oroszországot hétfőn tett lépései miatt, az Egyesült Államok pedig azt üzente, a szakadár régiók függetlenként való elismerése "Moszkva háborús ürügyének része".

Az ukrán-orosz válság hatására egyébként hétéves csúcsot döntött, és 99,38 dollárra emelkedett a nyersolaj hordónkénti világpiaci ára, közép-európai idő szerint kedd délben. Ami a gáz európai árat illeti, több mint 10 százalékkal nőtt. A nemzetközi pénzpiacon drasztikusan csökkent az ukrán és az orosz valuta árfolyama i

Ukrán válság
Ukrajna
Szijjártó Péter
Josep Borrell
ENSZ Biztonsági Tanács

Most

13:32

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács kétnapos egyetemi felkészítő tábora Újvidéken. A képzés február óta zajlott online, mától jelenléti formában folytatódik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahová több mint 50 végzős középiskolás érkezett.
11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.