Ugrás a tartalomra

Visszatértek a diplomaták és a dolgozók Szerbia szkopjei nagykövetségére

2017.08.24
20:47
2017.10.04
12:25
Pénteken az ügyfélfogadás is megkezdődik. Aleksandar Vučić szerb államfő és Zoran Zaev macedón miniszterelnök tegnapi telefonos egyeztetésükön öt pontban állapodtak meg.

Rendeződni látszik a Szerbia és Macedónia között vasárnap óta fennálló feszült helyzet. Aleksandar Vučić szerb államfő és Zoran Zaev macedón miniszterelnök szerdai telefonos egyeztetése után csütörtökön a szkopjei szerb nagykövetség munkatársai is visszatértek munkahelyükre. A politikai elemzők szerint az vezetett a gyors megoldáshoz, hogy a legmagasabb szinten tárgyaltak a problémákról.

Aleksandra Joksimović, elnök, Külpolitikai Központ: „Szerbia és Macedónia legmagasabb közjogi méltóságai nem csak tárgyaltak, hanem közös közleményt adtak ki. Ebben teljesen a jövő felé fordultak, a jószomszédi viszonyok felé, az a lehetőség felé, hogy Szerbia és Macedónia segítsék egymást az európai úton. A közlemény szerint azokat a kérdéseket, amelyekben nem értünk egyet, közvetlen kommunikációval oldjuk meg. Úgy látom, hogy nagyon rövid idő alatt megoldódott ez az incidens.”

Szerbia vasárnap este rendelte vissza szkopjei nagykövetségének teljes személyzetét. Erre állítólag azért volt szükség, mert Macedónia támadó jellegű hírszerzési tevékenységet folytatott Szerbiával szemben.

Dejan Vuk Stanković, politikai elemző: „A szerb személyzetet és az egész diplomáciai kirendeltséget úgy kezelte, mint egy olyan országét, aki a terrorizmust segíti. Nyíltan lehallgatta a diplomatáinkat. Ez nagy bizalmatlanságot vált ki, teljesen indokoltan. Ugyanakkor készen állt arra, hogy gyorsan és könnyen megváltoztassa a véleményét Koszovó UNESCO tagságával kapcsolatban. Ezek biztosan nem számítanak olyan gesztusnak, amelyeket barátinak lehet nevezni a macedónok részéről.”

Aleksandar Vučić csütörtökön fogadta a belgrádi macedón nagykövetet. Kezdeményezte, hogy az év végéig Belgrádban tartsanak egy közös szerb-macedón kormányülést. Pénteken Ivica Dačić szerb és Nikola Dimitrov macedón külügyminiszter Nišben tárgyal. A találkozó célja a nyitott kérdések megoldása és a szerb és a macedón nép illetve állam közötti baráti viszony javítása.

Szerbia
Szkopje
nagykövetség
Macedónia

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.