Ugrás a tartalomra

Vita az EP-ben a magyarországi felhatalmazási törvényről

2020.05.14
12:31
2020.05.14
17:57
Forrás
Euronews.com, hirado.hu
Másodszor vitáztak az Európai Parlamentben a magyarországi felhatalmazási törvényről. Legutóbb április 16-án volt terítéken Brüsszelben a magyar helyzet.

Akkor szankciókat sürgettek az EP-képviselők Magyarország és Lengyelország ellen. Másnap megszavazták a koronavírusra adott európai válaszokkal foglalkozó indítványt, amely elítélte a magyarországi veszélyhelyzeti szabályozást. Clare Daly szélsőbaloldali képviselő szerint azonnal fel kell függeszteni az EU támogatások kifizetését azoknak, akik nem hajlandók betartani a demokratikus alapelveket. Elżbieta Rafalska, az Európai Konzervatívok és Reformerek frakció lengyel EP-képviselője szerint a magyar kormány megpróbál fellépni a járvány és a gazdasági nehézségek ellen, és azt vetik a szemére, hogy nem tartja tiszteletben a demokráciát, holott a parlament jóváhagyta ezeket a törvényeket. Az ülésen nem szólalhatott fel a magyar igazságügyi miniszter. Az Európai Parlament elnöke csak Orbán Viktor számára engedélyezte azt, hogy a kormány nevében felszólaljon a felhatalmazási törvényről szóló vitán. A magyar miniszterelnök levélben válaszolt az Európai Parlament elnökének a meghívásra melyben azt írja, jelenleg minden erejét és energiáját a járvány elleni védekezés köti le, így a magyar kormány képviseletében Varga Judit igazságügyért és európai uniós ügyekért felelős miniszter tud részt venni a vitában. Orbán Viktor levelében arra kérte az Európai Parlament elnökét, hogy biztosítsa a felszólalási lehetőséget Varga Judit miniszternek.

„Vészhelyzeti kormányzás Magyarországon és annak hatása a jogállamiságra és az alapvető jogokra” címmel tartották a vitát ma az Európai Parlamentben. A Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői méltatlannak és kiábrándítónak tartják, hogy miközben Európában már 160 ezren haltak meg a koronavírus járványban, és milliók lettek munkanélküliek, a baloldal és a Soros-hálózat nem az európai polgárok sorsával, hanem továbbra is Magyarország megtámadásával van elfoglalva - írják közleményükben. Egyebek között hozzáteszik, a baloldal annak ellenére kényszerítette az Európai Parlament napirendjére a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében hozott magyar törvényről szóló vitát, hogy az Európai Bizottság már kénytelen-kelletlen megállapította: a jogszabály semmilyen módon nem sérti az uniós jogot és a járvány elleni védekezést szolgálja. Kiderült az is, hogy az Európai Parlament korábbi állásfoglalása is szándékos hazugságokat és ténybeli tévedéseket tartalmazott a törvényről és Magyarországról. Mint írják, a vitában még arra sem volt lehetőség, hogy a magyar kormány megszólalhasson. Deli Andor fideszes EP-képviselő a vitán felszólalásában kiemelte, hogy a koronavírus járvány végéhez közeledve a legfontosabb az egység megteremtése kell, hogy legyen a tagállamok között. Ebben van szükség tényleges európai összefogásra, annak érdekében, hogy Európa releváns maradjon a globális színtéren. Deli Andor hangsúlyozta, hogy ez a vita az európai értékek és alapvető jogi elvek megcsúfolása és a régi koncepciós perek idejét idézi.

Deli Andor, EP-képviselő, Fidesz-KDNP (VMSZ): „A magyar kormány részvételét az Európai Parlament nem segítette, annak ellenére, hogy az ügyrendi szabályok ebben nem akadályozták. Az online részvételt pedig teljesen kizárták, miközben az áprilisi plenáris ülésen szocialista és liberális frakció vezetői a kivetítőkön szólalhattak fel. Most ez miért nem lehetséges a magyar kormány számára? A bizottság pedig nem állapított meg semmilyen jogsértést a felhatalmazási törvény kapcsán, ezért ez a vita számomra egyszerűen az európai értékek és az alapvető jogi elvek megcsúfolása és a régi koncepciós perek idejét idézi.”

Európai Parlament
Fidesz
Deli Andor
KDNP
Orbán Viktor
Varga Judit
Brüsszel

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.