Ugrás a tartalomra

Vita a tartományi képviselőházban

2021.02.25
15:21
2021.02.25
17:17
Forrás
Pannon RTV
Egyebek között vajdasági nagyberuházásokról is szó esett ma a tartományi képviselőház ülésén. 17 napirendi pontról vitáztak a képviselők.

A bajsai és a számosi jégelhárító központok felújítása, automatizálása, de a Kamenica 3 egészségügyi központ kiépítése is szóba kerül a mai ülésen. A tervek szerint ezeket hitelből finanszírozzák majd.

Az egyik legnagyobb vitát a képviselők körében a hitelből való finanszírozás váltotta ki. Đurađ Jakšić, a Szerb Radikális Párt tartományi parlamenti képviselője elmondta, a hitelek felvételét követően Vajdaság adóssága eléri a 70 millió eurót: „A Kamenica 3 kiépítését és a jégvédelmi rendszer automatizálását a Szerb Radikális Párt véleménye szerint a költségvetési pénzek felhasználásával kellene megvalósítani, nem pedig hitelből.”

A hatalmi koalíció képviselői a jobb egészségügyi feltételek megteremtésének fontosságával indokolták a Kamencia 3 megépítésének szükségességét. Emellett egyre gyakrabban fordulnak elő jégverések, amelyek hatalmas gazdasági kiesést jelenthetnek a gazdáknak, ezért van szükség a jégvédelmi rendszer korszerűsítésére.

Saša Levnajić, tartományi parlamenti frakcióvezető-helyettes, Szerb Haladó Párt: „Еzеk а döntések, amelyeket ma meghozunk, a tartomány érdekeit képviselik, érinti az embereket. Szeretnénk hozzájárulni az egészségügyi, valamint a városvédelmi rendszer fejlesztéséhez, amely kivitelezéséhez hitelt kell felvennünk.”

A Vajdasági Magyar Szövetség tartományi parlamenti frakciója támogatja mindkét beruházás megvalósítását.

Bagi Boján, tartományi parlamenti frakcióvezető, Vajdasági Magyar Szövetség: „Ez a Vajdasági Magyar Szövetség számára nagyon fontos. Valójában mind a két téma. Az egészségügyi téma, meg a mezőgazdasági téma is. Az egzisztenciális szintű témák közé tartozik. Mert az egészségügyi témákkal az utóbbi egy évben szembesültünk, hogy mennyire fontos, hogy megfelelő egészségügyi szolgáltatásunk legyen.”

Az ülésen szó volt továbbá oktatási és kutatási tevékenységek pénzeléséről is. Mindemellett személycsere történt a VMSZ tartományi képviselőházi frakciójában. Hugyik Karolina lett tagja a képviselőcsoportnak azt követően, hogy Korponai Lívia eddigi képviselő lemondott mandátumáról.

tartományi képviselőház
Vajdasági Magyar Szövetség
Bagi Boján
Dr. Bagi Boján

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.