Ugrás a tartalomra

Vita a tartományi költségevetés megvalósulásáról

2017.10.12
16:04
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
A gazdasági mutatók azt mutatják, hogy gyorsított ütemben is fejlődhet Vajdaság - jelentette ki Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke.

A vajdasági képviselőház ma tartotta 15. ülését, amelyen a legkiemelkedőbb napirendi pont a költségvetés első félévi megvalósításáról szóló jelentés megvitatása volt.     

A félévi költségvetés végrehajtásáról szóló jelentés szerint a 2017-es év első felében a bevételek elérték a 36 és fél milliárd dinárt, vagyis a tervezett 63,7 milliárd dináros teljes évi költségvetés 57 százalékát. A hatalmi többség szerint az idei év sokkal jobb eredményeket hoz, mint a tavalyi. Pelt Ilona, a VMSZ tartományi frakcióvezető-helyettese úgy véli, ehhez egyebek mellett a tartományi oktatási titkárság és a tartományi mezőgazdasági titkárság programjai is hozzájárulnak. Ezeknek köszönhetően számos oktatási intézmény felújítása kezdődött meg, illetve a feldolgozó üzemek kapacitása is növekedett - tette hozzá. „Azt gondolom, hogy a jelentés nagyon precízen van előkészítve, és a számok magukért beszélnek. Azt szeretném ezzel mondani, hogy a mostani évben közel 4 milliárd dinárral több pénz áll rendelkezésre az előző évhez viszonyítva. Azt gondolom, hogy a programokat is ki kell emelni, mivel valójában azok mutatják a sikerességét ennek az időszaknak.”

Az ellenzéki pártok ugyanakkor úgy vélik, hogy az év első felében a rendelkezésre álló pénzeszközöket nem a megfelelő módon használták fel. Goran Paunović, frakcióvezető, Demokrata Párt: „A nagyberuházások esetében katasztrofális a helyzet, főként a vízgazdálkodás és az energetika területén, ahol a teljesítmény legfeljebb 5 százalékos. A kis- és középvállalkozásokat érintő területek esetében pedig, ha hiszik, ha nem, a jelentés azt mutatja, hogy a megvalósítási eredmény 0 százalék.”

Csonka Áron, az Alternatíva a Vajdaságért képviselőcsoport elnöke azt is kifogásolja, hogy a félévi költségvetési jelentést néhány hónappal megkésve vitatják meg. „Egy picit megkésett ez a mostani jelentés és vannak benne érdekességek, amelyeket számon fogunk kérni a titkár úrtól. Ilyen például a folyó költségvetési tartalékból való költekezés, ahol 7 millió dinárral támogattuk a hilandari kolostor szépítését, újítását.”

Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke szerint a félévi költségvetési jelentés egy újabb bizonyíték arról, hogy Vajdaságban megteremtődtek a feltételek a fejlődés felgyorsítására. „A nyereségadónak és a jövedelemadónak köszönhetően is növekedett a bevételünk. Leegyszerűsítve ez annyit jelent, hogy új kis-, közép- és nagyvállalatok nyílnak meg, amelyek nagyszámú embert foglalkoztatnak. 22 000-rel kevesebb bejegyzett munkanélküli van, mint tavaly ilyenkor. A bevételeink mintegy 3 800 000 dinárral emelkedtek.”

Igor Mirović emlékeztetett arra is, hogy a megkezdett nagyszabású projektek megvalósítása határidőkön belül zajlik. Jelenleg pedig az a legfontosabb, hogy a rendelkezésre álló pénzt a továbbiakban is a megfelelő projektekbe fektessék - hangsúlyozta a kormányfő.

tartományi képviselőház
költségvetés
vita
ülés

Most

15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.
14:41, Frissítve: 15:46

Halásztelki fúvósok koncerteztek Belgrádban

A Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvós Együttese mutatkozott be a belgrádi Collegium Hungaricumban. A Magyarországról érkező fiatalok egyórás koncertet tartottak a szerb fővárosban működő magyar kulturális központban.
14:34

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.