Ugrás a tartalomra
tartományi képviselőház
Pannon RTV

Vita a tartományi költségevetés megvalósulásáról

2017-10-12
16:04
2017-10-12
21:26
Forrás
Pannon RTV
A gazdasági mutatók azt mutatják, hogy gyorsított ütemben is fejlődhet Vajdaság - jelentette ki Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke.

A vajdasági képviselőház ma tartotta 15. ülését, amelyen a legkiemelkedőbb napirendi pont a költségvetés első félévi megvalósításáról szóló jelentés megvitatása volt.     

A félévi költségvetés végrehajtásáról szóló jelentés szerint a 2017-es év első felében a bevételek elérték a 36 és fél milliárd dinárt, vagyis a tervezett 63,7 milliárd dináros teljes évi költségvetés 57 százalékát. A hatalmi többség szerint az idei év sokkal jobb eredményeket hoz, mint a tavalyi. Pelt Ilona, a VMSZ tartományi frakcióvezető-helyettese úgy véli, ehhez egyebek mellett a tartományi oktatási titkárság és a tartományi mezőgazdasági titkárság programjai is hozzájárulnak. Ezeknek köszönhetően számos oktatási intézmény felújítása kezdődött meg, illetve a feldolgozó üzemek kapacitása is növekedett - tette hozzá. „Azt gondolom, hogy a jelentés nagyon precízen van előkészítve, és a számok magukért beszélnek. Azt szeretném ezzel mondani, hogy a mostani évben közel 4 milliárd dinárral több pénz áll rendelkezésre az előző évhez viszonyítva. Azt gondolom, hogy a programokat is ki kell emelni, mivel valójában azok mutatják a sikerességét ennek az időszaknak.”

Az ellenzéki pártok ugyanakkor úgy vélik, hogy az év első felében a rendelkezésre álló pénzeszközöket nem a megfelelő módon használták fel. Goran Paunović, frakcióvezető, Demokrata Párt: „A nagyberuházások esetében katasztrofális a helyzet, főként a vízgazdálkodás és az energetika területén, ahol a teljesítmény legfeljebb 5 százalékos. A kis- és középvállalkozásokat érintő területek esetében pedig, ha hiszik, ha nem, a jelentés azt mutatja, hogy a megvalósítási eredmény 0 százalék.”

Csonka Áron, az Alternatíva a Vajdaságért képviselőcsoport elnöke azt is kifogásolja, hogy a félévi költségvetési jelentést néhány hónappal megkésve vitatják meg. „Egy picit megkésett ez a mostani jelentés és vannak benne érdekességek, amelyeket számon fogunk kérni a titkár úrtól. Ilyen például a folyó költségvetési tartalékból való költekezés, ahol 7 millió dinárral támogattuk a hilandari kolostor szépítését, újítását.”

Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke szerint a félévi költségvetési jelentés egy újabb bizonyíték arról, hogy Vajdaságban megteremtődtek a feltételek a fejlődés felgyorsítására. „A nyereségadónak és a jövedelemadónak köszönhetően is növekedett a bevételünk. Leegyszerűsítve ez annyit jelent, hogy új kis-, közép- és nagyvállalatok nyílnak meg, amelyek nagyszámú embert foglalkoztatnak. 22 000-rel kevesebb bejegyzett munkanélküli van, mint tavaly ilyenkor. A bevételeink mintegy 3 800 000 dinárral emelkedtek.”

Igor Mirović emlékeztetett arra is, hogy a megkezdett nagyszabású projektek megvalósítása határidőkön belül zajlik. Jelenleg pedig az a legfontosabb, hogy a rendelkezésre álló pénzt a továbbiakban is a megfelelő projektekbe fektessék - hangsúlyozta a kormányfő.

Tartományi Képviselőház
költségvetés
vita
2017
ülés

Most

20:54

Borús napok jönnek

Vasárnap borult lesz az ég, Szabadka területén havas eső is előfordulhat. A hőmérséklet csökken, a legmelegebb órákban 3 Celsius-fok, éjszaka pedig fagypont körüli hőmérséklet lesz.
20:12

Fegyvert foglalt le a koszovói rendőrség

Két pisztolyt, lőszert és két kést foglalt le a koszovói rendőrség egy Gračanica melletti faluban hat albán nemzetiségű személytől. Az előállítottaktól pénteken két fémrudat is elkoboztak.
20:00, Frissítve: 20:10

A perui tengerparton tartott misét Ferenc pápa

Peru északi részén, Trujillo tengerpartján tartott misét Ferenc pápa szombaton, és azzal vigasztalta a tavalyi áradásokban földönfutóvá vált lakosságot, hogy együtt az élet minden viharát túlélhetik.
19:42, Frissítve: 23:16

Véget ért a 40. Dakar-rali

Az autósoknál a spanyol Carlos Sainz, a motorosoknál az osztrák Matthias Walkner bizonyult a legjobbnak. Gyenes Emánuel a 23. lett, Saghmeister Gábor a 78. helyen fejezte be a túrát.

Népszerű

rendőr

Enyhébb büntetés a városi gyorshajtóknak

A szerbiai közlekedésbiztonsági törvénytervezet egyik váratlan újdonsága, hogy enyhébb büntetésekkel számolhatnak azok, akik lakott településen lépik át a megengedett sebességet.
Fremond Árpád

Fontos személycserék a topolyai tisztségeken

Képviselő-testületi ülést tartanak Topolyán csütörtökön, melyen fontos személycserékről is döntenek - nyilatkozta Fremond Árpád, a VMSZ topolyai szervezetének elnöke, köztársasági parlamenti képviselő