Ugrás a tartalomra

Vladimir Orlić a szerbiai köztársasági parlament új házelnöke

2022.08.03
07:00
2023.11.17
14:59
Forrás
Pannon RTV
Egész napos, sértegetésektől sem mentes vitát követően a szerbiai parlament tagjai késő este megválasztották az új házelnököt, Vladimir Orlićot, a Szerb Haladó Párt képviselőjét.

Az új összetételű parlament elnökének a Szerb Haladó Párt Vladimir Orlićot javasolta, akit meg is választottak, nyilvános szavazással.

A 250 fős törvényhozás jelenlévő 230 tagja közül 154 támogatta, 76 pedig ellenezte a politikus megválasztását. A 39 éves, elektro- és számítástechnikai doktorátussal rendelkező Vladimir Orlić az előző mandátumban a parlament egyik alelnöke volt.

Vladimir Orlić köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták az állam politikáját. Az új házelnök megköszönte a támogatást az Aleksandar Vučić - Együtt mindent elérhetünk frakciónak és a koalíciós partnereknek. Ez a helyes döntés, amelyet meg kellett hozni, azoknak az embereknek, akik gondolnak saját országukra - tette hozzá.

A parlament alakuló ülésének második napján a házelnök megválasztását követően a parlament új alelnökeit, a főtitkárt, valamint a különböző bizottságok és küldöttségek tagjait is megválasztották. Ezúttal hét alelnöke lett a képviselőháznak. A Szerb Haladó Pártot Sandra Božić, a Szerbiai Szocialista Pártot Snežana Paunović, a Vajdasági Magyar Szövetséget Kovács Elvira, az Igazság és Megbékélés Pártját Usame Zukorlić, a Remény koalíciót Božidar Delić, a Szabadság és Igazságosság Pártját Borko Stefanović, a Demokrata Pártot pedig Zoran Lutovac képviseli az alelnöki székben a következő időszakban.

A parlament új főtitkára Srđan Smiljanić lett.

A VMSZ-nek a húsz parlamenti bizottság közül az európai integrációs, a külügyi, az oktatási, a pénzügyi, a mezőgazdasági, az igazságügyi, a kultúra és tájékoztatásügyi, a munkaügyi és szociálpolitikai, valamint a gyermekjogi testületben lesznek tagjai.

VMSZ
Vladimir Orlić
Dr. Pásztor Bálint

Most

15:11

Megújult a nagyfényi óvoda

A szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény hat óvodájának egy-egy szobája kapott új bútorzatot az UNICEF szerbiai irodája A fellendülés évei programja keretében.
13:35, Frissítve: 14:16

Ma van Szent György napja

Az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány e naptól számítja, az állattartók ilyenkor hajtották ki a juhokat és a szarvasmarhákat.
13:18, Frissítve: 14:11

Minden cseppje aranyat ér

Megérkezett a gazdák által várva várt csapadék. Vajdaság legnagyobb részén 10 és 15 milliméter közötti eső hullott az elmúlt egy napban.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.