Ugrás a tartalomra

VMSZ: az idei népszámláláson kiemelten fontos a véleménynyilvánítás szabadsága

2021.03.17
12:38
2021.03.17
12:54
Forrás
Pannon RTV
A 2021 és 2025 közötti időszakra vonatkozó hivatalos statisztikai programról szóló határozati javaslatról vitáztak a szerbiai Köztársasági Parlamentben.

 Kovács Elvira szerint a Vajdasági Magyar Szövetség szemszögéből ez a vita a statisztika korszerűsítéséről és európaiságáról szól. Ez ugyanis az EU-s csatlakozási tárgyalások egyik előfeltétele - tette hozzá a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője. A demográfiai és a társadalmi mutatók különösen fontosak a kisebbségi jogok hatékonyabb érvényesítése céljából - szögezte le. Az idei évre tervezett népszámlálással kapcsolatban elmondta, a vajdasági magyarság számára kiemelten fontos a véleménynyilvánítás szabadsága a nemzeti hovatartozás és nyelvi identitás tekintetében. Az összeírást végzőknek semmilyen módon sem szabad befolyásolniuk a válaszadókat, különösen a nemzeti hovatartozás kérdésében - figyelmeztetett Kovács Elvira. Hozzátette: az Európai Unió is a nemzeti közösségek arányos foglalkoztatását kéri az állami hivatalokban Szerbiától, valamint a többnemzetiségű rendőrség létrehozását.

Kovács Elvira
VMSZ
parlament
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.