Ugrás a tartalomra

VMSZ-es képviselők: Fontos a vajdasági múzeumok értékeinek megőrzése és továbbadása

2021.04.01
10:25
2021.04.01
11:58
Forrás
Pannon RTV
A múzeumok működéséről szóló törvénytervezettel kapcsolatban szólaltak fel a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői a szerbiai parlamentben tegnap.

Kiss Nándor és Úri Emese hangsúlyozták, hogy fontos a Vajdaságban található múzeumok értékeinek megőrzése és továbbadása. Kiss Nándor elmondta, hogy Szerbiában 149 múzeum működik, ezek közül 54 Vajdaságban található. A tartomány területén lévő múzeumok közül 5-nek az alapítója a tartomány, 7-nek az önkormányzat, 42 múzeum pedig magánkézben van.

Úri Emese többek közt arról beszélt, hogy Nagybecskereken mintegy 200 kiemelten értékes könyvet őriznek. Köztük van, amelyik latin, valamelyik szláv egyházi nyelven írt könyv. De magyar és német nyelvű könyvek is megtalálhatók ott. Hozzátette, hogy Nagybecskereken az első nyomda 1847-ben jött létre.

A képviselők továbbá elmondták, fontos, hogy ezeknek az intézményeknek a tartalmát az európai kritériumok szerint kezeljék és népszerűsítsék. Kiemelték, hogy a tartományban található múzeumok több száz éves, gazdag múltra tekintenek vissza és mindegyikben megjelenik a multikulturalizmus és a nemzetek közötti kapcsolatok. Hozzátették, hogy a magyar közösség számára nélkülözhetetlen, hogy ezekben az intézményekben jelen legyen a magyarság történelme is, hiszen az országban élő összes nemzet kultúrája alkot egy egészet.

VMSZ
Kiss Nándor
Úri Emese
múzeum
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű