Ugrás a tartalomra

A VMSZ folyamatos jelenlétre törekszik Brüsszelben

2019.01.30
15:12
2019.01.30
16:15
Forrás
Pannon RTV
Az Európai Parlament és az Európai Unió intézményrendszere a VMSZ számára nemcsak politikai, hanem érdekérvényesítés szempontjából is jelentős - nyilatkozta Pásztor István Belgiumban.

A brüsszeli látogatáson vajdasági önkormányzati képviselők is részt vettek, akik így közelebbről is megismerkedhettek az EP működésével, továbbá az uniós pályázatokról is bővebben tájékozódhattak.

A vajdasági magyar közösség számára jelentős segítség, hogy Deli Andor a FIDESZ-KDNP pártszövetség vajdasági származású EP-képviselője jelen van ezen a terepen - mondta Pásztor István. A VMSZ elnöke hozzátette, a mostani tárgyalások is bebizonyították, hogy önkormányzati politizálás szempontjából is meghatározó az Európai Parlament.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Az európai uniós jogszabályoknak több mint 60 százaléka - közvetlen alkalmazásuk szempontjából - az önkormányzatokban, a kis közösségekben csapódik le. Az önkormányzati képviselők számtalan olyan példával tudnak szolgálni, amelyik azt húzza alá, hogy mind az uniós alapok felhasználásában, mind egyéb más projekteknek a felvázolásában, illetve megvalósításában, megvalósulásában az önkormányzatoknak közvetlen érdekük van.”

Szerbia és Magyarország számos olyan európai uniós projekten dolgozik együtt, amelyek Szabadka számára is kiemelt jelentőséggel bírnak - részletezte a VKT elnöke, Bunford Tivadar Brüsszelben.

Bunford Tivadar, elnök, VKT, Szabadka: „A Belgárd-Budapest gyorsvasút elkészítése, valamint a Szeged-Szabadka vasút revitalizálása, újraépítése. Nagyon fontosnak tartjuk a palicsi projekteket. Palicson magyar kultúrközpont épül közösen a mórahalmi önkormányzattal.”

Magyarkanizsa számára az európai uniós pályázatok mindig is fontosak voltak. Az elmúlt tíz évben pedig már nemcsak az önkormányzat, hanem a községhez tartozó civil szervezetek is sikeresen pályáztak - mondta Fejsztámer Róbert polgármester.

Fejsztámer Róbert, polgármester, Magyarkanizsa: „Fontos látni azt a háttérintézmény-rendszert, ami ezeket a programokat és ezeket a pályázatokat biztosítja. Ilyenkor látszódik igazán, hogy maga a döntéshozatal és egyes, számunkra stratégiailag fontos pályázatok elbírálása miért is tart éveken keresztül, mire megvalósulhat.”

Topolya község szempontjából is jelentős volt az EP-ben tett látogatás. A topolyai emberek számára is fontosak az uniós pályázatok - mondta a város polgármestere, Kislinder Gábor.

Kislinder Gábor, polgármester, Topolya: „Tájékoztattuk a nagykövetasszonyt és a vajdasági brüsszeli irodát arról, hogy mik azok a fontos dolgok, amiket mi pályázatok kapcsán megtettünk.”

Az önkormányzati képviselők az EP-ben tájékozódtak továbbá arról is, hogy Szerbia milyen kihívásokkal küzd az Európai Unióhoz való csatlakozás útján.

Vajdasági Magyar Szövetség
Pásztor István
Fejsztámer Róbert
Bunford Tivadar
Kislinder Gábor

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.