Ugrás a tartalomra

A VMSZ képviselőcsoportja támogatja az alkotmánymódosítási javaslatot

2021.06.07
16:41
2021.06.07
20:23
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
Dr. Pásztor Bálint sajnálatát fejezte ki, hogy a javaslat kidolgozói nem éltek a lehetőséggel, hogy több rendeletet is megváltoztassanak.

A Vajdasági Magyar Szövetség képviselőcsoportja támogatja az alkotmány módosítására vonatkozó javaslatot - mondta el a parlamenti vita keretében dr. Pásztor Bálint. A VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője arról is beszélt, lehet, hogy vannak, akik elvárnák tőle azt, hogy politikai témákról beszéljen, mint amilyen egyebek mellett a nemzeti kisebbségek helyzetének szabályozása az alkotmányban, de mint mondta, megértik, hogy ezek most nem lehetnek témái a módosításnak. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy az alkotmánymódosítás során a javaslat kidolgozói nem éltek azzal a lehetőséggel, hogy más rendeleteket is megváltoztassanak, és itt egyebek mellett az alaptörvényben található nyelvi logikátlanságokat emelte ki.

Dr. Pásztor Bálint hangsúlyozta, a javaslat szerinti módosításokra szükség van, de vannak még olyan dolgok, amelyeket meg kell oldani. „Szerintünk a nemzeti közösségek tagjainak helyzetét kerettörvénnyel vagy alkotmánytörvénnyel kell szabályozni. Ezt a kategóriát a most hatályos alaptörvény is ismeri, és azon egyszerű oknál fogva lenne erre szükség, hogy ne kerüljünk minden hónapban, vagy legalábbis minden évben abba a helyzetbe, hogy nincsenek összehangolva bizonyos törvények, amelyek a nemzeti közösségek tagjainak helyzetével foglalkoznak, a nemzeti tanácsokról szóló törvények egyrészről, másrészről pedig a kultúráról, oktatásról, vagy éppen a tájékoztatásról szóló törvény.”

Az alkotmánymódosítás folyamatáról Dr. Pásztor Bálint hosszabban is beszélt a Közügyekben.

alkotmánymódosítás
javaslat
parlament

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.