Ugrás a tartalomra

Volt amerikai elnökök, uniós vezetők gratuláltak Bidennek

2020.11.07
22:01
2020.11.07
22:42
Forrás
MTI
Három volt demokrata elnök, Barack Obama, Bill Clinton és Jimmy Carter már gratulált Joe Bidennek. Közleményében Obama úgy fogalmazott: Biden "tudja, mi kell az elnökséghez, és máris ennek megfelelően viselkedik".

Hozzáfűzte: Biden a Fehér Házban "olyan különleges kihívások sorozatával találja majd szemben magát, amilyennel hivatalba lépő elnök még nem találkozott". A volt elnök - aki mellett Biden nyolc éven keresztül alelnökként dolgozott - arra bíztatott minden amerikait, hogy adjon esélyt Bidennek, és támogassa őt.

Bill Clinton a Twitteren, Carter pedig közleményben gratulált Bidennek és Kamala Harrisnek.

"Amerika hallatta a hangját, és a demokrácia győzedelmeskedett" - írta a mikroblog-bejegyzésben az Egyesült Államok 42. elnöke, Bill Clinton. Egyben azt jósolta, hogy Biden és Harris "mindannyiunkat szolgálni fog, és összefog bennünket".    

Az Európai Unió intézményeinek vezetői, valamint a NATO főtitkára egyaránt gratuláltak Joe Bidennek az elnökválasztáson elért sikeréhez. Közleményükben a transzatlanti partnerség fontosságát, valamint azt hangsúlyozták, hogy készek a szorosabb együttműködésre az új amerikai adminisztrációval a közös kihívások hatékony kezelése érdekében.    

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió és az Egyesült Államok barátságát és szövetségének fontosságát hangsúlyozta.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közleményében azt írta, az Európai Unió tudomásul veszi az amerikai választási folyamat legújabb fejleményeit, amelyek alapján gratulál Joe Biden megválasztott elnöknek és Kamala Harris megválasztott alelnöknek.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke kijelentette: az Európai Unió a jövőben is együtt kíván működni "nagyszerű partnerével és szövetségesével", az Egyesült Államokkal.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közleményében azt hangoztatta: az erős NATO egyaránt jó az Egyesült Államoknak és Európának. Szükség van a közös erőre, hogy a szövetség képes legyen megbirkózni olyan kihívásokkal, mint az egyre határozottabb Oroszország, a nemzetközi terrorizmus, a kibertámadások okozta veszélyek, valamint a globális erőviszonyok elmozdulása Kína térnyerésével.

Számos közép- és kelet-európai államfő is gratulált Joe Biden amerikai demokrata jelöltnek szombat este.

Az izraeli politikai palettáról is több politikus is gratulált Joe Bidennek az elnökválasztáson elért eredményéhez, a Donald Trump elnökkel kiváló kapcsolatot ápoló Benjámin Netanjahu miniszterelnök egyelőre nem reagált.

Közben Donald Trump amerikai elnök - akit golfozás közben ért a hír, hogy Biden győzött Pennsylvaniában és győzni fog Nevadában is - újabb közleményében leszögezte: "az egyszerű tény az, hogy a választásnak nincs vége. Joe Bident még egyik államban sem igazolták hivatalosan győztesként, kivált igaz ez az erősen vitatott államokra, ahol kötelező újraszámlálás lesz, vagy azokra, ahol kampányunk érvényes és legitim jogi eljárásai után születik meg végső győztes".

Az elnök hozzátette: hétfőtől megindítják a bírósági pereket annak érdekében, hogy "biztosítsuk a választási törvények teljes körű tiszteletben tartását, és hogy a jogszerű győztest iktassák majd be".

Közben Michigan egyik megyéjében újraszámolták a voksokat. A számítógép szoftverjének meghibásodása miatt ugyanis Joe Biden győzelmét mutatták ki. Az újraszámolás Donald Trump győzelmét hozta, aki így több mint kétezerrel több vokssal gyarapodott.

A Republikánus Párt Országos Bizottságának  (RNC, a párt vezető szerve) elnöke, Ronna McDaniel még pénteken este a párt michigani elnökével, Laura Coxszal tartott közös sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a számítógépes rendszer szoftverhibája miatt Michigan egyik megyéjében a Donald Trumpra leadott voksok közül hatezret Joe Biden javára írtak. Cox elmondta, hogy a hibát észrevették, a szavazatokat kézzel átszámolták, de a republikánusok élnek a gyanúperrel, hogy a tagállam többi megyéjében is előfordulhatott ilyen hiba. A többi 47 megyében ugyanis szintén ugyanezt a szoftvert használták.
 

gratuláció
Amerikai Egyesült Államok
amerikai elnök
elnökválasztás
Barack Obama

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.