Ugrás a tartalomra

A volt osztrák alkancellár bekerülhet az EP-be

2019.05.27
22:30
Forrás
MTI
A volt osztrák alkancellár az európai parlamenti választáson elérte a szükséges preferenciális szavazatokat ahhoz, hogy az Osztrák Szabadságpárt listáján bejusson az EP-be - írta az osztrák sajtó.

Heinz-Christian Strache nemrégiben az Ibizán készült videófelvételek miatt lemondásra kényszerült: a két éve titokban rögzített videón a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek.

Strache az Osztrák Szabadságpárt EP-választási listáján a 42. helyen szerepel. Korábban, még pártvezetőként jelképesen választotta magának az utolsó helyet, lemondása után pedig már nem volt módja arra, hogy töröltesse nevét a listáról.

Ausztriában azonban a szavazásra jogosultaknak lehetőségük van arra, hogy a pártok mellett név szerint jelöltre is voksoljanak az európai parlamenti választásokon: a szavazólapon a párt neve mellett egy üres rubrika található, ahova a választópolgár beírhatja annak a politikusnak a nevét, akit az általa választott pártból szívesen látna Strasbourgban és Brüsszelben.

Ahhoz, hogy egy jelölt előbbre jusson a pártlistán, 5 százalék a küszöb, így Heinz-Christian Strache akár a lista élére is kerülhet, ha nevét elegendő szavazó ráírta a szavazólapra.

A volt alkancellár a sajtóértesülések szerint vasárnap több mint 37 ezer preferenciális szavazatot kapott választóitól, ez pedig több, mint az FPÖ-re leadott szavazatok 5 százaléka, így lehetősége van arra, hogy mandátumot kapjon az Európai Parlamentben. Azt azonban egyelőre nem tudni, elfogadja-e a megbízatást.

Heinz-Christian Strache
EP-választás

Most

15:33, Frissítve: 16:48

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.
15:17, Frissítve: 16:07

Stevan Bakić húsvéti köszöntője

Szabadka Város Önkormányzata és a saját nevemben kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, e legnagyobb keresztény ünnepet a Gergely-naptár szerint ünneplő minden polgártársamnak - írja köszöntőjében Szabadka polgármestere.

Népszerű