Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Natacha Pisarenko

Von der Leyen Kijevben: kétség sem fér hozzá, hogy Ukrajna az európai családhoz tartozik

2022.06.11
20:52
2022.06.11
21:10
Forrás
Euronews
Ukrajna szeretné, hogy június végéig az Unió 27 tagállama jogi kötelezettséget vállaljon arra, hogy az ország megkapja a tagjelölti státuszt.

Kijevbe utazott az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen útjának célja, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel egyeztessen az ország újjáépítésének lehetőségeiről, illetve Ukrajna Európai Unióhoz csatlakozásának folyamatáról. A Bizottság néhány napon belül bírálja el, hogy Ukrajna kaphat-e tagjelölti státuszt.

Tanjug/AP/Natacha Pisarenko

Von der Leyen támogatja Ukrajna tagsági kérelmét támogatja, szerinte kétség sem fér hozzá, hogy az ország az "európai családhoz tartozik". A célunk befektetéseket vonzani és reformokat végrehajtani, hogy az ukránok életminőségét javítsuk és újjáépítsük Ukrajnát. Vonzóvá tesszük az országot a befektetők és az üzleti szektor számára - nyilatkozta Ursula von der Leyen. Hozzátette: „Az újjáépítéssel a jövőbe tekintünk, hogy mi a következő teendő. Nagyon sokat tettek a jogállamiság biztosításáért, de még szükségesek reformok, például a korrupció elleni küzdelemben, vagy a közigazgatás további modernizálására, hogy vonzza a befektetőket."

Volodimir Zelenszkij úgy fogalmazott: egész Európa Oroszország célpontja és Ukrajna csak az első lépés. Ezért fontos az Európai Unió pozitív válasza Ukrajna tagsági kérelmére, hiszen eldönti van-e jövője Ukrajna európai projektjének - véli az ukrán elnök.

Ursula von der Leyen
Kijev
ukrajnai háború

Most

10:34

Megérkezik végre az igazi tél?

Vajon milyen időnk lesz februárban? Annyi biztos, hogy folytatódik a változékony időjárás térségünkben, a csapadákos időjárás is jelen lesz hó és eső formájában - jelenti a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet.
10:21, Frissítve: 10:37

Erkel Ferenc-est a nagybecskereki leánykollégiumban

Erkel Ferencre, Himnuszunk zeneszerzőjére emlékeztek tegnap este a nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégiumban. A magyar kultúra napja alkalmából megtartott rendezvényt a kollégium a helyi Petőfi MME-vel közösen szervezte meg.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.