Ugrás a tartalomra

Vučić: 2022-ben elnök- és parlamenti választás is lesz

2020.10.21
07:47
2020.10.21
12:19
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
Meghatározott idejű lesz az új szerb kormány, amely legtovább 2022 áprilisáig dolgozik majd - jelentette ki a Szerb Haladó Párt elnökségi ülése után megtartott sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić.

Legkésőbb 2022 április harmadikán újra köztársasági parlamenti választásokat tartanak Szerbiában az államfőválasztással egyszerre - egyebek mellet ezt mondta Aleksandar Vučić a Szerb Haladó Párt elnökségi ülése után. A szerb köztársasági elnök a most megalakuló köztársasági kormány legfőbb feladatairól is beszélt. A lehetséges tárcavezetők nevét nem ismertette.

Aleksandar Vučić szót ejtett a koalíciós partnerekről is. Leszögezte, a Szerb Haladó Párt önmaga is képes lenne kormányt alakítani, ennek ellenére továbbra is többpárti kormány lesz. A haladók elnöke úgy fogalmazott: az Ivica Dačić vezette szocialisták részesei maradnak a hatalmi többségnek. Aleksandar Šapić és pártja is egy miniszteri poszthoz juthat. Vučić a nemzeti közösségekről szólva elmondta, tovább erősödik kormányzati szerepük, ez több államtitkári helyet és közvállalat vezetését jelenti majd.

„A kormányban jelentősebb szerephez jutnak a kisebbségek képviselői. Mégpedig államtitkári, de ettől szélesebb szinten is jelen lesznek, mint például igazgatói funkciókban, de nekik szakembereknek kell lenniük, mivel a közvállalatok többé nem a párt jászlát képezik, hanem az állam számára a legfontosabb feladatokat látják el.”

A szerb parlament elnöke Ivica Dačić lesz - tette hozzá. A szocialisták elnöke a külügyminiszteri helyet cseréli a házelnöki posztra. Aleksandar Vučić azt is elmondta, hogy vasárnap ül össze ismét a párt Elnöksége, és akkor várhatóan kiderül az új szerb kormány összetétele.

A szerb elnök célként jelölte meg a Szerbia 2025 program megvalósítását, a 900 eurós átlagfizetés elérését és a koronavírus elleni harcot. Mint fogalmazott a járványhelyzet még legalább fél évig velünk marad.

A Szerb Haladó Párt elnökségi ülésén 6 pontban foglalták össze a következő időszakra vonatkozó terveket. Ezeket a pártelnök, államfő ismertette:

1 / az egészségügyi rendszer fejlesztése és az emberek életének védelme,
2/ Koszovó kérdése és a szerb érdekek védelme,
3/ kompromisszum nélküli harc a maffia ellen,
4/ katonai függetlenség, a függetlenség megőrzése és a nemzeti érdekek védelme,
5/ felgyorsított reformok, a jogállamiság és az uniós integráció érdekében, a politikai-társadalmi párbeszéd előmozdítása,
6/ Szerbia gazdasági erősödése, és éves szinten 6 százalékos gazdasági növekedés.

A szerb államfő kiemelte, már jövőre 6 százalékos gazdasági növekedés a cél: „Ezek félelmetesen magas célkitűzések. Nagyon magasra tettük a lécet. Ez olyan, mint amikor Szergej Bubka 6 méter magasra tette a lécet, és egyből átugrotta.”

választások
Szerbia
Szerb Haladó Párt
kormány
szerb
összetétel

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.