Ugrás a tartalomra
Tanjug/Sava Radovanović

Vučić: 2022-ben elnök- és parlamenti választás is lesz

2020-10-21
07:47
2020-10-21
12:19
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
Meghatározott idejű lesz az új szerb kormány, amely legtovább 2022 áprilisáig dolgozik majd - jelentette ki a Szerb Haladó Párt elnökségi ülése után megtartott sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić.

Legkésőbb 2022 április harmadikán újra köztársasági parlamenti választásokat tartanak Szerbiában az államfőválasztással egyszerre - egyebek mellet ezt mondta Aleksandar Vučić a Szerb Haladó Párt elnökségi ülése után. A szerb köztársasági elnök a most megalakuló köztársasági kormány legfőbb feladatairól is beszélt. A lehetséges tárcavezetők nevét nem ismertette.

Aleksandar Vučić szót ejtett a koalíciós partnerekről is. Leszögezte, a Szerb Haladó Párt önmaga is képes lenne kormányt alakítani, ennek ellenére továbbra is többpárti kormány lesz. A haladók elnöke úgy fogalmazott: az Ivica Dačić vezette szocialisták részesei maradnak a hatalmi többségnek. Aleksandar Šapić és pártja is egy miniszteri poszthoz juthat. Vučić a nemzeti közösségekről szólva elmondta, tovább erősödik kormányzati szerepük, ez több államtitkári helyet és közvállalat vezetését jelenti majd.

„A kormányban jelentősebb szerephez jutnak a kisebbségek képviselői. Mégpedig államtitkári, de ettől szélesebb szinten is jelen lesznek, mint például igazgatói funkciókban, de nekik szakembereknek kell lenniük, mivel a közvállalatok többé nem a párt jászlát képezik, hanem az állam számára a legfontosabb feladatokat látják el.”

A szerb parlament elnöke Ivica Dačić lesz - tette hozzá. A szocialisták elnöke a külügyminiszteri helyet cseréli a házelnöki posztra. Aleksandar Vučić azt is elmondta, hogy vasárnap ül össze ismét a párt Elnöksége, és akkor várhatóan kiderül az új szerb kormány összetétele.

A szerb elnök célként jelölte meg a Szerbia 2025 program megvalósítását, a 900 eurós átlagfizetés elérését és a koronavírus elleni harcot. Mint fogalmazott a járványhelyzet még legalább fél évig velünk marad.

A Szerb Haladó Párt elnökségi ülésén 6 pontban foglalták össze a következő időszakra vonatkozó terveket. Ezeket a pártelnök, államfő ismertette:

1 / az egészségügyi rendszer fejlesztése és az emberek életének védelme,
2/ Koszovó kérdése és a szerb érdekek védelme,
3/ kompromisszum nélküli harc a maffia ellen,
4/ katonai függetlenség, a függetlenség megőrzése és a nemzeti érdekek védelme,
5/ felgyorsított reformok, a jogállamiság és az uniós integráció érdekében, a politikai-társadalmi párbeszéd előmozdítása,
6/ Szerbia gazdasági erősödése, és éves szinten 6 százalékos gazdasági növekedés.

A szerb államfő kiemelte, már jövőre 6 százalékos gazdasági növekedés a cél: „Ezek félelmetesen magas célkitűzések. Nagyon magasra tettük a lécet. Ez olyan, mint amikor Szergej Bubka 6 méter magasra tette a lécet, és egyből átugrotta.”

választások
Szerbia
Szerb Haladó Párt
kormány
szerb
összetétel

Most

22:06, Frissítve: 23:17

Ferencváros-Barcelona 0-3

Az FC Barcelona 3-0-ra legyőzte a budapesti Puskás Arénában a Ferencvárost a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában, így továbbra is százszázalékos teljesítménnyel vezeti a G-csoportot.
21:51, Frissítve: 21:59

Felére csökken a bérleti díj Belgrádban

Decemberben és januárban a bérleti díj felét kell majd fizetniük azoknak a belgrádi vendéglátóipari egységeknek, amelyek a város tulajdonában lévő üzlethelyiségekben működtetik vállalkozásukat – jelentette ki a szerb főváros alpolgármestere.
20:44, Frissítve: 20:54

Online nyílt nap a Kosztolányiban

A bemutatkozást mindenki megtekintheti, aki csütörtökön, december 3-án csatlakozik a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium Facebook-oldalán meghirdetett eseményhez.
18:41

WHO: Otthon is viseljünk maszkot!

Otthon is javasolt a védőmaszk viselése a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében, amikor az emberek vendégeket fogadnak, és nem tartható a szükséges távolság - figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet.
17:16, Frissítve: 21:20

A beutazókat is érinti a várható osztrák szigorítás

December hetedikétől több járványügyi szabályozás is módosul Ausztriában. Egyes esetekben oldanak a korlátozásokon, míg más esetekben szigorítás várható, amennyiben a kormány dönt róla. A szigorítás egyebek között a beutazókat is érinti.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.