Ugrás a tartalomra

Vučić amerikai szenátorokkal tárgyalt Belgrádban

2019.09.06
15:09
2024.03.19
08:50
Forrás
Pannon RTV
A koszovói kérdésről tárgyalt a szerb államfő Ron Johnson és Chris Murphy amerikai szenátorokkal Belgrádban. Egyetértettek abban, hogy a tartós béke a szerbek és az albánok számára is fontos.

Fotó: Tanjug/Szerb Államelnökség

Ron Johnson és Chris Murphy amerikai szenátorok csütörtökön még Koszovóban tárgyaltak, péntek délelőtt azonban már a szerb féllel egyeztettek Koszovó kérdéséről.

Chris Murphy a belgrádi találkozót követő sajtótájékoztatón egyebek mellett azt mondta, hogy az albánok és a szerbek közötti konfliktus megoldásához komoly kompromisszum szükséges, amelyben mindkét félnek áldozatot kell hoznia a megoldás érdekében: „Mindkét oldalon komoly áldozatokat kell hozni, kompromisszumot kell találni. Reméljük, hogy a koszovói választások után olyan lépéseket tesznek, amelyekről mindannyian tudjuk, hogy szükségesek annak érdekében, hogy újra sínre kerüljenek a tárgyalások és párbeszéd.”

Fotó: Tanjug/Szerb Államelnökség

Ron Johnson megerősítette szenátorkollégája gondolatait. Az amerikai politikus azt mondta, hogy a megegyezés úgy jöhet létre, ha mindkét fél valamit nyer és veszít is: „Vučić elnök azt mondta, Szerbia valóban erőteljes léptekkel halad előre, mi nagyra értékeljük ezt a tényt és ezt a törekvést bátorítani akarjuk. Egy dolog, amiben őszintén hiszünk, hogy a Szerbia és Koszovó közti ellentétet meg kell oldani. Így mindkét nemzet előreléphet. Mindkét nemzet érdeke, hogy megállapodás szülessen. Ezután arra összpontosíthatnak, hogy javítsuk a biztonságot és a jólét eléréséhez a lehetőségeiket.”

Fotó: Tanjug/Szerb Államelnökség

Aleksandar Vučić a tárgyaláson világossá tette, hogy az albánok és a szerbek között csak akkor folytatódhat a párbeszéd, ha Koszovó visszavonja a szerb termékekre kiszabott százszázalékos vámokat: „Mi készen állunk mindenféle egyeztetésre, mert ezek mindegyike gyógyítóan hat és fontos a számunkra. Úgy gondoljuk, hogy a szerbek és az albánok közötti viszony helyreállítása - annak érdekében hogy a szerbek és az albánok, mint a Nyugat-Balkán két legnagyobb népcsoportja között tartós béke legyen - hatalmas hasznot jelentene a szerbeknek és az albánoknak egyaránt, de minden más itt élő nép számára is.” 

Fotó: Tanjug/Szerb Államelnökség

A szerb államfő sajtótájékoztatóján világossá tette, hogy az amerikai fél elismerte Koszovó függetlenségét, Szerbia azonban nem, majd hozzátette, hogy köszöni a szenátoroknak, hogy megpróbálnak segíteni a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatásában, illetve a kompromisszumos megoldás megtalálásában.

amerikai
szenátor
Koszovó
Aleksandar Vučić

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.