Ugrás a tartalomra
MTI/Koszticsák Szilárd

Vučić: amikor demográfiáról beszélünk, akkor a túlélésről beszélünk

2021.09.23
11:03
2021.09.23
15:11
Forrás
MTI, Szerbiai RTV
A demográfia kérdése a legfontosabb politikai kérdéssé válik, és ha demográfiáról beszélünk, akkor a túlélésről beszélünk - mondta Aleksandar Vučić IV. Budapesti Demográfiai Csúcson.

A szerb elnök kiemelte, a szerbiai, illetve a régiós demográfiai adatok terén javulást vár, de ez a javulás nem következhet be egyik napról a másikra, sok idő kell hozzá. Szerbia elnéptelenedésének legfőbb oka az alacsony születési mutatókban keresendő, ezért fontosak azok az intézkedések, amelyek lassítják a népességcsökkenést - fogalmazott. A falvak elnéptelenedtek, Belgrád vonzza el az embereket – mondta, majd hozzátette, ha így folytatódik, 20 év múlva 5 millió lakosa sem lesz Szerbiának. 

Kitért a magyar-szerb kapcsolatokra, s úgy fogalmazott, hogy sok energiát fektettek a két ország viszonyának javításába. Aleksandar Vučić azt mondta: Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek nem volt könnyű dolga, de volt elég bátorsága ahhoz, hogy kiváló kapcsolatot építsen ki a szerbekkel. Egy példával érzékeltette a két nép kapcsolatainak megváltozását; arról beszélt, hogy 10-15 éve, ha Magyarország bármilyen sportágban játszott, akkor a szerbek mindig az ellenfélnek szurkoltak, de jelenleg bárkivel is játszik Magyarország, "mi biztos, hogy a magyaroknak fogunk szurkolni", és ez a szerbek túlnyomó többségére igaz.

Aleksandar Vučić
Budapesti Demográfiai Csúcs
demográfia

Most

22:52, Frissítve: 23:00

Kocsis Máté: életbe lép a Gyurcsány - Márki-Zay paktum

A baloldal hatalmat akar, annak viszont feltétele, hogy a miniszterelnök-jelölt és a legnagyobb baloldali párt elnöke ezt megkösse - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki előválasztásra reagálva vasárnap közösségi oldalán.
22:28, Frissítve: 22:46

Márki-Zay Péter nyerte az előválasztást

A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje 57-43 arányban nyert a magyarországi ellenzéki előválasztás második fordulójában. A voksolás másik miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára gratulált Márky-Zay Péternek az előválasztáson elért sikeréhez.

Népszerű

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.