Ugrás a tartalomra

Vučić az Egyesült Államok képviselőivel is tárgyalt New Yorkban

2019.09.25
15:14
2024.03.19
08:36
Forrás
Tanjug, Szerbiai RTV
Matthew Palmerrel és Philip T. Reekerrel is találkozott Aleksandar Vučić. A tárgyalás fő témája Koszovó volt.

Vučić szerint ezek a tárgyalások azért is fontosak, mert fényt deríthetnek arra a kérdésre, mi az Egyesült Államok terve a koszovói kérdés kapcsán.

Aleksandar Vučić New York-i látogatásán az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottjával, valamint az amerikai külügyminisztérium Európáért és Ázsiáért felelős ügyvezetőjével is találkozott az ENSZ közgyűlésen. A szerb államfő közleménye szerint a találkozón a felek egyetértésüknek adtak hangot abban, hogy Szerbia és az Egyesült Államok nagy hangsúlyt fektet a politikai párbeszédre és a gazdasági együttműködésre.

Megvitatták továbbá a Belgrád-Priština párbeszéd folytatásának lehetőségét is. Vučić azt is hangsúlyozta, hogy Szerbia támogatja a dialógus folytatását a kapcsolatok rendezése érdekében. Azonban, ez csak a kivetett 100 százalékos vám megszüntetése után lehetséges. A szerb államfő nyomatékosította, tartós kompromisszumos megoldásra törekedne, ami szem előtt tartaná a Koszovóban élő szerbek érdekeit és megőriznié Szerbia állami és nemzeti érdekeit.

A megbeszélésen szó esett a Nyugat-Balkán jelenlegi helyzetéről is. A felek egyetértettek abban, hogy a béke és stabilitás megőrzése kulcsfontosságú a politikai és a gazdasági fejlődés szempontjából.

Matthew Palmer
Philip T. Reeker
klímacsúcs
Aleksandar Vučić
ENSZ
New York

Most

Népszerű