Ugrás a tartalomra

Vučić az ENSZ közgyűlésén: Az ilyen bonyolult időkben bölcsességre és egységre van szükség

2022.09.22
07:51
2022.09.22
16:49
Forrás
Pannon RTV
A globális kihívások, amelyekkel jelenleg szembe kell néznünk, gyökeresen megváltoztathatják a világ biztonsági berendezkedését és veszélyeztetik a nemzetközi jogrendet – emelte ki Aleksandar Vučić az ENSZ közgyűlésén New Yorkban.

Aleksandar Vučič közvetlenül Volodimir Zelenszkij ukrán elnök után beszélt az ENSZ közgyűlésén New Yorkban. A szerb államfő korábban elmondta, valószínűleg emiatt többen odafigyelnek majd a mondanivalójára. Stábjával minden egyes szóra ügyeltek a beszéd megírásánál, konkrétan kilencszer változtattak a szövegen.

A szerb államfő öt pontba szedve ismertette Szerbia álláspontját. Ezek pedig a következők:
1. Visszatérés a békéhez és a globális stabilitás megőrzése
2. A nemzetközileg elismert országok területi integritásának és szuverenitásának megőrzése
3. Az energetikai biztonság a globális válság idején
4. A szegény és a fejlődő országok pénzügyi biztonsága
5. Az élelmiszer-ellátás a háborús időkben

Visszatérés a békéhez és a globális stabilitás megőrzése

„Már sokadszor vagyok itt. A jelenlegi pillanat komolysága kötelez, hogy nehéz szavakkal, de igazakkal forduljak önökhöz. Mindez, amit ma csinálunk, impotensnek és halványnak tűnik, mert a valóság, hogy senki sem hallgat meg senkit, senki sem törekszik valós megoldásra és válaszadásra, mindenki csak a saját érdekeit nézi, nem ritkán sárba tiporva az ENSZ alapokmányát. Ezért nem António Guterres és az ENSZ a hibás, hanem azok a hatalmak, amelyek kizárólag a saját politikai, gazdasági és sajnos katonai céljaikat tartják szem előtt.”

Hozzátette, hogy a jelenlegihez hasonló nehéz helyzetben bölcsességre és egységre van szükség annak érdekében, hogy megőrizzük a legfontosabb vívmányunkat, a békét, amely az Egyesült Nemzetek Szövetségének is az alapja.

A nemzetközileg elismert országok területi integritásának és szuverenitásának megőrzése

Szerbia minden ENSZ tagállam területi integritását tiszteletben tartja, így Ukrajnáét is – mondta Vučić. Itt sokan arról beszélnek, hogy ez a második világháború után az első konfliktus Európában, amely során megsértették egy ország területi integritását, de az igazság, hogy ez 1999-ben már Szerbia esetében megtörtént - hívta fel a figyelmet a szerb elnök.

„Világos választ várunk arra a kérdésre, amit már többször feltettem a beszélgetőpartnereimnek, az államok vezetőinek. Vagyis, hogy mi a különbség Ukrajna területi integritása és szuverenitása és Szerbia területi integritása és szuverenitása között, amelyet egyébként durván megsértették, de sokan Önök közül mégis nemzetközi elismerést és legitimitást adnak neki? Eddig soha, senkitől sem kaptam racionális választ a kérdésre.”

Az energetikai biztonság a globális válság idején

Vučić arról is beszélt, hogy a globális válság idején az energetikai biztonság megteremtése kulcsfontosságú, Szerbiának pedig az a célja, hogy független maradjon, ami által több forrásból képes beszerezni az energiahordozókat, ezzel biztosítva a szükséges energiát a lakosság számára. Hozzátette: az energetikai infrastruktúra és a zöld energetikai rendszerek fejlesztése egyaránt fontos.

A szegény és a fejlődő országok pénzügyi biztonsága

A jelenlegi válság kivétel nélkül mindenkire hatással van, így az országok fejlődésére is – mondta a szerb államfő. Kifejtette: gyorsabb fejlődésre van szükség, amit nem szabad, hogy a földrajzi elhelyezkedés és a politikai álláspont befolyásoljon, hanem minden ember számára elérhetővé kell tenni etnikai, kulturális, faji és vallási hovatartozástól függetlenül.

Az élelmiszer-ellátás a háborús időkben

Az élelmiszerhiány is csak jó kommunikációval és megfelelő együttműködéssel hidalható át. Nem szabad megengedni, hogy a világ részekre szakadjon – mondta Vučić.

Szerbia államfője a beszédje végén kiemelte, hogy az egyetlen szabvány, amit követni kell, az az ENSZ Alapokmánya. Remélem, hogy a szabályok mindenkire egyaránt vonatkoznak majd - húzta alá Aleksandar Vučić.

ENSZ

Most

14:41

Halásztelki fúvósok koncerteztek Belgrádban

A Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvós Együttese mutatkozott be a belgrádi Collegium Hungaricumban. A Magyarországról érkező fiatalok egyórás koncertet tartottak a szerb fővárosban működő magyar kulturális központban.
14:34

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.
13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.