Ugrás a tartalomra

Vučić: Az európai barátság szellemét hozta Belgrádba a görög, a bolgár és a román miniszerelnök

2017.12.09
18:32
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
Az európai barátság szellemét hozta Belgrádba a görög, a bolgár és a román miniszerelnök - nyilatkozta a szerb államfő, miután Alekszisz Cipraszszal, Bojko Borisovval és Mihai Tudosevel tárgyalt.

Aleksandar Vučić leszögezte, az ilyen és ehhez hasonló találkozások jobb légkört teremtenek a gazdasági együttműködéshez. A felek egyebek mellett Szerbia uniós közeledésének felgyorsításáról is beszéltek.

Ana Brnabić szerb kormányfő és Aleksandar Vučić államfő péntek este közösen fogadták a Szerbiába látogató görög, bolgár és román miniszterelnököt. A politikusok ezt követően egy közös fotóra is összeálltak, amely után a szerb elnök egy-egy ajándékcsomagot is átadott vendégeinek.

Szombat délelőtt Alekszisz Ciprasz, Bojko Borisov, Mihai Tudose és Aleksandar Vučić négyes találkozón vett részt, amelyen egyebek mellett gazdasági együttműködésről is egyeztettek.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Szerbiának Romániával, Bulgáriával és Görögországgal is megnövekedett az árucsere-forgalma, és már jövőre arra számítunk, hogy összértéke meghaladja a három milliárd eurót. Ez a növekedés az országoktól függően 6,1-től 22,2%-ig terjed. Abban bízunk, hogy még több sikert érünk el, és politikai találkozóinkkal egy olyan légkört teremtünk, amely a négy ország vállalkozóinak lehetővé teszi a még jobb együttműködést, ez pedig jólétet, munkát és még több keresetet teremt polgárainknak.”

Az egyeztetéseket követően az uniós országok kormányfői is megszólaltak. Bojko Borsov bolgár miniszterelnök szerint a Balkán az európaiság elidegeníthetetlen részét képezi. Alekszisz Ciprasz görög kormányfő pedig úgy fogalmazott, hogy Szerbia többé nem lehet az európai családon kívül. Mihai Tudose szerint Szerbiának minden segítséget meg kell adni, hogy minél hamarabb az EU teljes jogú tagja legyen.

A találkozó keretein belül Bulgária és Szerbia között egy telekommunikációs egyezmény is született, amelynek köszönhetően a két ország közötti romingdíjak jelentősen csökkenek. A tervek szerint a négy ország képviselői legközelebb Bukarestben találkoznak.

Aleksandar Vučić
Belgrád
Szerbia
görög
bolgár
román

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű