Ugrás a tartalomra
Mihaj Tudose, Bojko Borisov, Aleksandar Vucic, Aleksis Cipras
Tanjug/Rade Prelic/nr

Vučić: Az európai barátság szellemét hozta Belgrádba a görög, a bolgár és a román miniszerelnök

2017-12-09
18:32
2017-12-10
22:48
Forrás
Pannon RTV
Az európai barátság szellemét hozta Belgrádba a görög, a bolgár és a román miniszerelnök - nyilatkozta a szerb államfő, miután Alekszisz Cipraszszal, Bojko Borisovval és Mihai Tudosevel tárgyalt.

Aleksandar Vučić leszögezte, az ilyen és ehhez hasonló találkozások jobb légkört teremtenek a gazdasági együttműködéshez. A felek egyebek mellett Szerbia uniós közeledésének felgyorsításáról is beszéltek.

Ana Brnabić szerb kormányfő és Aleksandar Vučić államfő péntek este közösen fogadták a Szerbiába látogató görög, bolgár és román miniszterelnököt. A politikusok ezt követően egy közös fotóra is összeálltak, amely után a szerb elnök egy-egy ajándékcsomagot is átadott vendégeinek.

Vucic ajándékot ad át a vendégeknek

Szombat délelőtt Alekszisz Ciprasz, Bojko Borisov, Mihai Tudose és Aleksandar Vučić négyes találkozón vett részt, amelyen egyebek mellett gazdasági együttműködésről is egyeztettek.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Szerbiának Romániával, Bulgáriával és Görögországgal is megnövekedett az árucsere-forgalma, és már jövőre arra számítunk, hogy összértéke meghaladja a három milliárd eurót. Ez a növekedés az országoktól függően 6,1-től 22,2%-ig terjed. Abban bízunk, hogy még több sikert érünk el, és politikai találkozóinkkal egy olyan légkört teremtünk, amely a négy ország vállalkozóinak lehetővé teszi a még jobb együttműködést, ez pedig jólétet, munkát és még több keresetet teremt polgárainknak.”

Borisov, Tudose, Vucic, Cipras

Az egyeztetéseket követően az uniós országok kormányfői is megszólaltak. Bojko Borsov bolgár miniszterelnök szerint a Balkán az európaiság elidegeníthetetlen részét képezi. Alekszisz Ciprasz görög kormányfő pedig úgy fogalmazott, hogy Szerbia többé nem lehet az európai családon kívül. Mihai Tudose szerint Szerbiának minden segítséget meg kell adni, hogy minél hamarabb az EU teljes jogú tagja legyen.

Ivajlo Moskovski, Rasim Ljajic egyezményt ír alá

A találkozó keretein belül Bulgária és Szerbia között egy telekommunikációs egyezmény is született, amelynek köszönhetően a két ország közötti romingdíjak jelentősen csökkenek. A tervek szerint a négy ország képviselői legközelebb Bukarestben találkoznak.

Aleksandar Vučić
Belgrád
Szerbia
görög
bolgár
román

Most

16:26

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.
14:32

60 ezer méh egy álmennyezetben

Az ausztráliai Brisbane-ben egy házból az álmennyezet alól hatvanezer méhet kellett eltávolítani, és ötven kiló mézet szedtek ki méhészek - közölte az Euronews.

Népszerű

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.