Ugrás a tartalomra
Mihaj Tudose, Bojko Borisov, Aleksandar Vucic, Aleksis Cipras
Tanjug/Rade Prelic/nr

Vučić: Az európai barátság szellemét hozta Belgrádba a görög, a bolgár és a román miniszerelnök

2017-12-09
18:32
2017-12-10
22:48
Forrás
Pannon RTV
Az európai barátság szellemét hozta Belgrádba a görög, a bolgár és a román miniszerelnök - nyilatkozta a szerb államfő, miután Alekszisz Cipraszszal, Bojko Borisovval és Mihai Tudosevel tárgyalt.

Aleksandar Vučić leszögezte, az ilyen és ehhez hasonló találkozások jobb légkört teremtenek a gazdasági együttműködéshez. A felek egyebek mellett Szerbia uniós közeledésének felgyorsításáról is beszéltek.

Ana Brnabić szerb kormányfő és Aleksandar Vučić államfő péntek este közösen fogadták a Szerbiába látogató görög, bolgár és román miniszterelnököt. A politikusok ezt követően egy közös fotóra is összeálltak, amely után a szerb elnök egy-egy ajándékcsomagot is átadott vendégeinek.

Vucic ajándékot ad át a vendégeknek

Szombat délelőtt Alekszisz Ciprasz, Bojko Borisov, Mihai Tudose és Aleksandar Vučić négyes találkozón vett részt, amelyen egyebek mellett gazdasági együttműködésről is egyeztettek.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Szerbiának Romániával, Bulgáriával és Görögországgal is megnövekedett az árucsere-forgalma, és már jövőre arra számítunk, hogy összértéke meghaladja a három milliárd eurót. Ez a növekedés az országoktól függően 6,1-től 22,2%-ig terjed. Abban bízunk, hogy még több sikert érünk el, és politikai találkozóinkkal egy olyan légkört teremtünk, amely a négy ország vállalkozóinak lehetővé teszi a még jobb együttműködést, ez pedig jólétet, munkát és még több keresetet teremt polgárainknak.”

Borisov, Tudose, Vucic, Cipras

Az egyeztetéseket követően az uniós országok kormányfői is megszólaltak. Bojko Borsov bolgár miniszterelnök szerint a Balkán az európaiság elidegeníthetetlen részét képezi. Alekszisz Ciprasz görög kormányfő pedig úgy fogalmazott, hogy Szerbia többé nem lehet az európai családon kívül. Mihai Tudose szerint Szerbiának minden segítséget meg kell adni, hogy minél hamarabb az EU teljes jogú tagja legyen.

Ivajlo Moskovski, Rasim Ljajic egyezményt ír alá

A találkozó keretein belül Bulgária és Szerbia között egy telekommunikációs egyezmény is született, amelynek köszönhetően a két ország közötti romingdíjak jelentősen csökkenek. A tervek szerint a négy ország képviselői legközelebb Bukarestben találkoznak.

Aleksandar Vučić
Belgrád
Szerbia
görög
bolgár
román

Most

12:45, Frissítve: 12:56

Ünnepelt Ada

I. Ferenc Ferdinánd 1835. július 2-án országos vásártartási szabadalmat adott a városnak, amiért a település és a kézműipar hatalmas fejlődést ért el előzőleg.
12:25

Vírushelyzet Szabadkán

17 személyt vizsgáltak meg az elmúlt 24 órában a szabadkai Covid-rendelőben - közülük két pácienst további kivizsgálásra utaltak a kórházba - tájékoztatnak az illetékesek.

Népszerű

Koronavírus-helyzet Szabadkán

A koronavírus-járvány kihirdetésének kezdete óta a mai napig Szabadkán összesen 86 személynél igazolt a fertőzés, azaz 4 új esetet regisztráltak Szabadkán - közölte a válságkezelő városi törzskar.