Ugrás a tartalomra

Vučić: Barátként tekinthet Szerbiára Bosznia és Hercegovina

2017.09.08
16:29
2024.03.19
08:32
Forrás
Tanjug
Barátként tekinthet Szerbiára Bosznia és Hercegovina – jelentette ki Aleksandar Vučić Szarajevóban.

A szerb államfő látogatásával egy teljesen új, magasabb szintre emelkedtek a kapcsolatok a két ország között – ezt pedig már Dragan Čović, a háromtagú boszniai államelnökség soros, horvát elnöke nyilatkozta a találkozót követően. A jó baráti és diplomatikus kijelentések mellett kézzelfogható kérdésekről is szó esett a bosnyák fővárosban, mint például a nyugat-balkáni vámunió és az egységes gazdasági térség kialakítása – hangsúlyozták a felek. Szerb államfő hat éve nem járt hivatalos úton a szomszédos országban, így most Aleksandar Vučić számos helyre ellátogatott.

Keresztet vetett a szarajevói pravoszláv székesegyház bejáratánál, majd részt vett az ottani szertartáson Aleksandar Vučić. A helyiek kitörő örömmel és hagyományos szerb kenyérrel fogadták Kelet-Szarajevóban, amelyet főleg szerbek laknak. Legutóbb több mint 5 millió euró támogatásról döntött a szerb kormány, de most még nagyobb pártfogást ígért az ottani szerbeknek a köztársasági elnök. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Szerbiának ma van elegendő pénze, a támogatásról szóló döntést a szerb kormány jóváhagyta. Remélem, hogy lesznek még hasonló esetek, az év végéig biztos, jövőre és minden évben ezentúl, úgyhogy hiszem, hogy az emberek Kelet-Szarajevóban számíthatnak a még nagyobb és széleskörűbb támogatásunkra.”

A szerb államfő a boszniai elnökség épületében a háromtagú testület tagjaival tárgyalt. Az alacsonyabb vámok és a kereskedelmi könnyítések a nyugat-balkáni térség minden országa számára előnyökkel járnának – értett egyet Aleksandar Vučić és Dragan Čović, az államelnökség soros, horvát elnöke. Dragan Čović, a boszniai államelnökség soros, horvát elnöke: „Úgy gondoljuk, hogy sokkal magasabb szinten kell összekötnünk országainkat, amikor a kereskedelmi, az energetikai infrastruktúráról beszélünk. Egyszerűen, hiszek benne, hogy ez most egy teljesen új kezdet az együttműködésben a boszniai elnökség és a szerb elnök között.”

Hamarosan boszniai küldöttség érkezhet Belgrádba a szerb államfő meghívására, amely jócskán hozzájárulhat a politikai feszültségek enyhítéséhez akár az egész térség tekintetében. Szükség van a kétoldalú kapcsolatok erősítésére, és a jelenlegi másfél milliárd eurós kereskedelmi árucsere-forgalmat rövid időn belül kétmilliárdra lehetne növelni – szögezte le Aleksandar Vučić. Kiemelte, mindkét fél célja a térség békéjének és stabilitásának megőrzése, ezért nincs szükség további politikai játszmákra. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Megpróbáljuk felgyorsítani és sikerre vinni a személyi és az árucsere-forgalmat, illetve a tőkeáramlást, a kor követelményeihez igazítva.”

Pénteken a boszniai parlamentbe látogatott el a szerb elnök, ahol a képviselőkkel, valamint a minisztertanács elnökével, Denis Zvizdićtyel egyeztetett úgyszintén a kapcsolatok szorosabbra fűzéséről.

Aleksandar Vučić mellett Zorana Mihajlović és Rasim Ljajić kormányalelnökök is Szarajevóba utaztak. Legutóbb 2011-ben látogatott szerb államfő Bosznia-Hercegovinába Boris Tadić személyében, Tomislav Nikolić 2012 és 2017 közötti mandátuma idején nem utazott a szomszédos országba. Aleksandar Vucic viszont miniszterelnökként többször is járt ott, és akkor is a két ország és a két nép megbékélésének fontosságáról beszélt.

Aleksandar Vučić
Bosznia és Hercegovina
Dragan Čović
Szarajevó
Szerbia

Most

08:08

Ma két csapat bejut a Bajnokok Ligája elődöntőjébe

Két negyeddöntős párharc fejeződik be a labdarúgó Bajnokok Ligájában kedd este, amikor a továbbjutáshoz az FC Barcelonának otthon, az Atlético Madridnak pedig idegenben kellene megőriznie a múlt héten megszerzett egygólos előnyét.
07:26, Frissítve: 07:33

Válaszcsapás érkezhet Izrael részéről Irán ellen

Hétfő délután harmadszor is összeült az izraeli hadi kormány, és úgy tudni, végleges döntést hoztak arról, hogy válaszcsapást adnak Iránnak a szombat éjjeli támadásra. Ezt az izraeli hadsereg (IDF) vezérkari főnöke is megerősítette.

Népszerű