Ugrás a tartalomra

Vučić: A béke mindennél fontosabb

2020.02.15
14:43
2020.02.28
17:46
Forrás
Pannon RTV
A szerb államfő a régióban élő szerbek képviselőivel tárgyalt Belgrádban. Aleksandar Vučić kifejtette, azért gyűltek össze gyertyaszentelő napján, hogy meghallgassák egymást.

A találkozó témája a Montenegróban és a Bosznia-Hercegovinában kialakult helyzet volt. A belgrádi eseményen Irinej pátriárka is részt vett, aki hangsúlyozta, hogy a szerb nép csak akkor maradhat fenn, ha egységes marad.

Szerbia folyamatosan kiáll népe mellett, ez nem is lehet kérdéses - mondta Aleksandar Vučić a régióbeli szerbek képviselőivel tartott találkozó után. Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja arról tájékoztatta a szerb elnököt, hogy a boszniai Szerb Köztársaságban olyan helyzet állt elő, hogy veszélyben vannak az erdeik, vizeik és az óvodáik. Vučić ennek ellenére arra kérte a politikust, hogy mindent a törvénnyel összhangban, intézményesített formában intézzenek, és ne destabilizálják a régiót.

A szerb államfő arról is beszélt, hogy szeretnék megerősíteni Szerbiát, amihez időre van szükség, és szeretnék a gyermekek számát is növelni, ami szintén stratégiai cél kell, hogy legyen. Hangsúlyozta:Szerbia komoly politikai megpróbáltatás előtt áll most, amikor az elmúlt 50 évhez képest gazdasági szempontból a legerősebb. Az a pillanat ez, amikor a gazdaságunk a leggyorsabban fejlődik nemcsak a régióban, hanem Európa tágabb régiójában is, elsősorban a délkeleti részre gondolok. Pillanatnyilag csak a magyar gazdasági növekedést lehet összehasonlítani a szerbbel.

Irinej pátriárka a találkozót követően elmondta, a szerb nép csak egységesen tud a nagy válságokból kilábalni. Az egyházvezető gratulált gyertyaszentelő alkalmából. Hangsúlyozta, hogy ez egy nagy nap, többek között azért is, mert találkoztak a Szerbia határain kívül élő szerb társaikkal. A pravoszláv egyházfő kiemelte:Mi nem vagyunk nagy nép, ilyen körülmények és világpolitikai viszonyok között csak akkor maradhatunk fenn, ha egységesek leszünk. De nem a gyűlölködésben, hanem egységesek a jóban.

A találkozón többek között jelen volt Željka Cvijanović, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb elnöke is. A szerb kormány részéről Nebojša Stefanović, Ivica Dačić, Goran Knežević és Aleksandar Vulin vett részt az eseményen.

Belgrád
gyertyaszentelő
Irinej pátriárka
Montenegró
Bosznia-Hercegovina
Milorad Dodik
Aleksandar Vučić

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.