Ugrás a tartalomra

Vučić: Belgrád és Pristina évekre van a megegyezéstől

2019.05.09
14:57
2024.03.19
08:48
Forrás
Pannon RTV
Belgrád és Pristina évekre van a megegyezéstől - jelentette ki Aleksandar Vučić szerb államfő Tiranában. Hozzátette, mindez a Balkánon a két legnagyobb nemzetnek, az albánnak és a szerbnek is rossz.

A Brdo-Brioni folyamat elnevezésű fórum tiranai csúcstalálkozóján a régió vezetői vettek részt és aktuális kérdésekről egyeztettek. Tiranába utazott többek között Hashim Thaçi koszovói elnök és Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke is, de ott van Federica Mogherini az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Fotó: Tanjug/Szerb Államelnökség

Az albániai Tiranában találkoztak a régió vezetői. Ott volt a vendéglátó albán fél mellett a szerb és a koszovói államvezetés is.

Hűvös légkörben zajlott a találkozó. Aleksandar Vučić szerb és Hashim Thaci koszovói elnök ugyan lekezelt, de a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd továbbra sem folytatódik. Koszovó nem hajlandó visszavonni a szerb árukra vonatkozó 100 százalékos vámot, a szerbek pedig addig nem ülnek tárgyalóasztalhoz, amíg ez meg nem történik.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Hektor Pustina

Bevonhatnak több szereplőt a párbeszédbe, szólhatnak a szlovén vagy a horvát elnöknek, vagy akár Amerikának, de ezt az ügyet a két félnek, az albánoknak és a szerbeknek kell megoldaniuk - mondta a koszovói félnek a szerb államfő. Vučić azt is leszögezte, Szerbia nem fogad el olyan egyezményt, amely szembe megy a nemzeti érdekeivel: „Mi mindent meg fogunk tenni, hogy megőrizzük a stabilitást és a békét a régióban, ami elég jó Európának, mivel maguknak nincs szükségük semmiféle összecsapásra, és semmi másra nincs szükségük tőlünk. Ez pedig számunkra is a legfontosabb dolog, ha pedig sikerül, remélem megtaláljuk az utat, hogy kikerüljünk ebből a mindannyiunk számára szörnyen nehéz helyzetből.

Fotó: Tanjug/Szerb Államelnökség

A találkozó ugyan fagyos hangulatban telt a sajtóértesülések szerint. Ennek ellenére a szerb államfő azt is hangsúlyozta, a jövőben is tárgyalásokat kell folytatniuk az albánokkal.

A fórumon részt vett Milorad Dodik is. A Boszniai Szerb Köztársaság elnöke a találkozó után aláhúzta, a vita építő jellegű és reális volt: „Nagyon elégedett voltam azzal, ahogy Vučić elnök védte Szerbia érdekeit. Azt mondta Thaçinak, hogy sem Amerika, sem más nem tud neki segíteni, ha nincs megállapodása Szerbiával. Mi követjük és fenntartjuk Szerbia álláspontját. Ebben a tekintetben mi nem ismerjük el Koszovót.”

A tiranai találkozón az is elhangzott, hogy az erőfeszítések ellenére sok időt vesz igénybe a tartós megoldás megtalálása a szerb-albán kapcsolatok rendezésére.

A találkozón egyébként részt vett Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is, aki szintén tárgyalóasztalhoz ült az államvezetőkkel.

Tirana
Koszovó

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.