Ugrás a tartalomra
Tanjug/UNTV via AP

Vučić beszélt az ENSZ közgyűlése előtt

2020-09-23
22:52
2020-09-24
17:05
Forrás
Szerbiai RTV
Videó-beszédében kitért a koszovói kérdésre, a járványhelyzet kezelésére és a gazdasági helyzetre.
Tanjug/UN Photo/Rick Bajornas/bs

Az európai út nem zárja ki a más országokkal való együttműködést – hangsúlyozta szerda este Aleksandar Vučić az ENSZ közgyűlése előtt tartott videóbeszédében. A szerb elnök kitért a koszovói kérdésre is, valamint kiemelte, hogy Szerbia a gazdasági válság ellenére is megőrizte fiskális és monetáris stabilitását.

A Belgrád és Pristina közötti párbeszéd a megfelelő út a megegyezés eléréséhez, de nem alázhatják meg Szerbiát, és elfogadhatatlan, hogy azt kérjék tőle, ismerje el Koszovó függetlenségét - mondta videó-beszédében szerda este a szerb elnök az ENSZ közgyűlése előtt.

Az ENSZ-nek igazodnia kell az új körülményekhez és készen kell állnia a modern kor kihívásainak közös megválaszolására. Szerbia határozottan támogatja a multilateralizmust és az ENSZ Alapokmányában megfogalmazott elveket – hangsúlyozta a szerb elnök.

Aleksandar Vučić arról is beszélt, hogy ezekben a koronavírusos időkben még nagyobb szerepe van az Egyesült Nemzetek Szervezetének. Szerbiát is megviselte a járvány, de - mint mondta - sikerült a költségvetést stabilan tartani. Mi nem vagyunk gazdag ország, de nem vagyunk szegények sem - jelentette ki a szerb államfő a videó-beszédében. Szerbia várhatóan a legnagyobb gazdasági növekedést éri el az év végéig egész Európában - tette hozzá Vučić.

Tanjug/UN Photo/Rick Bajornas/bs

Fotó: Tanjug/UN Photo/Rick Bajornas/bs

Szerbia államfője arról is beszélt, hogy az ország partnerségi kapcsolatokat ápol a nyugati országokkal, intenzív az együttműködése az Amerikai Egyesült Államokkal, illetve büszke arra, hogy az Orosz Föderációval és a Kínai Népköztársasággal is kiváló az együttműködés. Kifejtette, a regionális együttműködés keretében Szerbia külön hangsúlyt szeretne fordítani a gazdasági fejlesztésre.

Aleksandar Vučić, köztársasági elnök, Szerbia: „Kedves barátaim, az EU teljes körű tagsága külpolitikai prioritás számunkra. De ugyanakkor az európai utunk nem zárja ki az együttműködés fejlesztése iránti elkötelezettségünket és a kapcsolatok elmélyítését minden régió országával. Ápoljuk a partnerkapcsolatokat a nyugati országokkal, beleértve az intenzívebb együttműködést az Amerikai Egyesült Államokkal, ezzel egy időben büszkék vagyunk az Orosz Föderációval és a Kínai Népköztársasággal fennálló kivételes kapcsolatainkra is, és ahogy látják, mi ezt nem titkoljuk, mi nagyon büszkék vagyunk a baráti kapcsolatainkra. Az afrikai, ázsiai és latin-amerikai baráti országokkal való együttműködés is a külpolitikai tevékenységünk középpontjában áll.”

A szerb elnök emlékeztetett arra, hogy elindította a Mini Schengen kezdeményezést a régió vezetői felé és megjegyezte, hogy ez nyitva áll a többi nyugat-balkáni érdekelt fél előtt is.

Vučić úgy véli, hogy az Európai Unió égisze alatt folytatott Belgrád és Pristina közti párbeszéd kétéves stagnálása után most a Washingtonban létrejött megállapodás aláírásával nagy előrelépés történt.

Vučić szerint a koronavírus-járvány megerősítette az ENSZ létének és szerepének szükségességét.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlése kedden kezdődött New York-ban, és az ENSZ fennállásának 75 éve alatt ez az első alkalom, hogy az országok vezetői videokonferencián keresztül értekeznek a koronavírus-járvány miatt.

ENSZ
közgyűlés
Aleksandar Vučić
Koszovó
járvány
gazdaság
videó-beszéd

Most

16:28, Frissítve: 16:37

Új munkahelyek, ipari és turisztikai beruházások

45 új fejlesztés, 2200 munkahely a Prosperitáti Alapítvny támogatásával. A Juhász Bálinttal, az alapítvány ügyvezetőjével készült beszélgetést ma 18 óra 5 perctől láthatják a Pannon Televízió Közügyek című műsorában.

Népszerű