Ugrás a tartalomra

Vučić Bledben: Szerbia elkötelezett az eurointegráció mellett, de több tiszteletet vár el

2020.08.31
11:54
2020.08.31
17:59
Forrás
Pannon RTV
Aleksandar Vučić Bledben kijelentette, Szerbia továbbra is elkötelezett európai útja mellett, de nagyobb tiszteletet vár el az Európai Uniótól, és ezt nem fogja eltitkolni.

A Bledi Stratégiai Fórum megnyitóján, az Európa a Brexit és a Covid 19 után elnevezésű panelbeszélgetésen a szerb elnök elmondta, a polgárok egy része nem támogatja az európai integrációt, különösen a koszovói kérdés miatt. A szerb államfő a német kancellár mellett Miroslav Lajčak uniós megbízottal is egyeztetett.

A szerb elnök kifejtette, mindig is nagyon világos volt, hogy Szerbia az európai úton halad és elkötelezett aziránt. Vučić ugyanakkor hozzátette, Szerbia nagyobb tiszteletet vár el az Európai Unió részéről. Mindkét félnek mindent meg kell tennie a dolgok javítása érdekében. Azt kell mondanom, hogy ezt kell tennünk a közjó érdekében - mondta a szerb államfő. Egy dologra azonban figyelmeztetett.

„Szerbia nem nagyon lelkes, az emberek 40 százaléka ellenzi az EU-csatlakozási törekvéseinket, az emberek 40 százaléka. Ez azért van, mert úgy tekintenek az Európai Unióra, mint olyan szervezetre, amely nyomást gyakorol Koszovó függetlensége érdekében. Ez így is van, de nem befolyásolja a politikai döntéshozatalunkat.”

A szerb elnök telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral, a fő téma pedig Koszovó kérdése volt, vagyis a közelgő washingtoni és brüsszeli találkozók. Vučić és Merkel a bledi stratégiai fórum szünetében egyeztettek, miután lezajlott az a panelbeszélgetés, amelyen a szerb elnök volt az egyik fő felszólaló. Hálás vagyok a német kancellárnak, hogy támogatta Szerbia gazdasági és politikai fejlődését, és megértette nehéz regionális politikai helyzetünket - mondta Vučić.

Magyarországon valójában az intellektuális szuverenitásért zajlik a harc: azért küzdünk, hogy érvényesíthessük kereszténydemokrata-konzervatív demokráciafelfogásunkat a liberális nézetekkel szemben - hangsúlyozta a 15. Bledi Stratégiai Fórumon Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök elmondta, azért harcolunk, hogy ne csak egy, mindenki által elfogadott szemszögből vizsgálhassuk az európai intézményeket és politikát, és lehessen vitázni olyan fogalmakról, mint a család, nemzet, kulturális hagyományok, vallás és migráció. Az EU-nak a saját biztonsága és a Nyugat-Balkán stabilitásának megőrzése érdekében is szüksége van Szerbiára - mondta Orbán Viktor.

„A biztonság tekintetében osztom mások véleményét, miszerint az Európai Unió bővítése nélkül, és Szerbia teljes jogú tagsága nélkül nem tudjuk befejezni Európa biztonsági felépítményét.”

Bojko Borisov bolgár miniszterelnök kritizálta az EU-t a koronavírus-járványra adott válasz miatt, és kijelentette, hogy az EU-ban nincs elég szolidaritás, és az európai közösség nem áll készen arra, hogy kezelje a válságot. Andrej Plenković horvát miniszterelnök szerint globális válaszra van szükség a világjárvány kapcsán. Szerinte harmonizálni kell az európai intézkedéseket az általánossal, és konszenzust kell biztosítani a gyógyszerek, oltások terén. Janez Janša szlovén miniszterelnök rámutatott, hogy közeledik a tél, és egyre növekvő aggodalmak merülnek fel az emberek biztonságának megőrzése érdekében, miközben a gazdaságnak működnie kell. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök úgy véli, hogy a szuverén országok gyorsan reagáltak a járványra, és Lengyelország sikeresebb volt, mint más országok.

Bled
Szlovénia
Aleksandar Vučić
eurointegráció
elkötelezett
tisztelet
fórum

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.