Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Olivier Matthys

Vučić Brüsszelben: Szerbia számára a béke és a stabilitás a legfontosabb

2022.08.17
19:29
2022.08.17
19:53
Forrás
Pannon RTV
A szerb elnök Jens Stoltenberggel és Miroslav Lajčakkal tárgyalt.

Szerbia elkötelezett a regionális béke és stabilitás megőrzésére és egy ultimátumok és nyomásgyakorlás nélküli kompromisszumos megoldás megtalálására a koszovói kérdéssel kapcsolatban - nyilatkozta Aleksandar Vučić Brüsszelben. A szerb elnök Miroslav Lajčaknak, az EU Belgrád és Priština közötti párbeszédért felelős különmegbízottjának nyomatékosította, hogy a szerb fél ragaszkodik az aláírt és elfogadott brüsszeli megállapodás végrehajtásához. Hozzátette, Belgrád már a rá eső kötelezettségeknek eleget tett.

Csaknem egy év szünet után holnap folytatódik a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd, amelyen Szerbiát Aleksandar Vučić államfő képviseli, a koszovói fél részéről pedig Albin Kurti kormányfő tárgyal. Az EU részéről Miroslav Lajčak és Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője vesz részt a tárgyalásokon.

A koszovói feszült helyzetről és az ukrajnai háborúról is tárgyalt Aleksandar Vučić szerb elnök Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral Brüsszelben.

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Jens Stoltenberg arra kérte Szerbiát és Koszovót, hogy mutassanak visszafogottságot, legyenek felelősségteljesek és álljanak konstruktívan a gondok megoldásához.

A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói nemzetközi békefenntartó haderő, a KFOR figyelemmel kíséri a helyzetet Koszovó északi részén, és mindent megtesz a béke megőrzése érdekében – hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár miután tárgyalt Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnökkel Brüsszelben. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének a vezetője arra utalt, hogy már hetek óta nagyon feszült a helyzet Koszovó északi részén, azóta, hogy Pristina bejelentette: akik szerbiai dokumentumokkal akarnak belépni Koszovóba, kilépési és belépési igazolást kapnak az átkelőknél, és a szerb rendszámtáblákat is koszovóiakra kell cserélni. Az intézkedést ugyan egyelőre elhalasztották, a helyi szerbek mégis útlezárásokkal reagáltak az eseményekre. A barikádokat eltakarították, de a helyzet továbbra is feszült. Jens Stoltenberg mindkét felet visszafogottságra intette.

„A NATO folytatja a helyzet alapos megfigyelését a terepen, a KFOR békefenntartó misszió továbbra is az ENSZ által kiadott megbízatására koncentrál. Amennyiben a stabilitást veszély fenyegeti, a KFOR készen áll közbelépni.”

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Aleksandar Vučić csütörtökön Brüsszelben találkozik Albin Kurti koszovói kormányfővel is, hogy a Belgrád és Pristina közötti kapcsolat rendezéséről tárgyaljon. Mint mondta: Szerbia számára a béke és a stabilitás mindennél fontosabb, és szeretné megakadályozni a helyzet rosszabbra fordulását, de nehéz tárgyalásokra számít Albin Kurtival.

„Szinte semmiben sem értünk egyet. Szerbia álláspontja viszont az, hogy tartani kívánja magát a nemzetközi joghoz, az ENSZ határozatához, az ENSZ alapokmányához, a brüsszeli megállapodáshoz, és mindahhoz, amit aláírtunk.”

Aleksandar Vučić arra is rámutatott, Belgrád tiszteletben tartja a KFOR küldetését, és a Koszovó területén végzett munkáját, és arra is felhívta a figyelmet, hogy Szerbia továbbra is katonailag független kíván maradni.

Aleksandar Vučić
Jens Stoltenberg
NATO
Koszovó
Brüsszel

Most

15:29, Frissítve: 16:15

Szörnyella de Frász Darth Vaderrel ropta

Farsangi táncházat tartottak a zombori Magyar Polgári Kaszinóban. A mulatságon a környék apraja és nagyja is részt vett. A gyerekek jó hangulatáról a Duhaj Zenekar gondoskodott, a szervezők pedig fánkkal és üdítővel is kedveskedtek a résztvevőknek.
14:23, Frissítve: 16:24

„Csak menni akarok tovább”

A folyamatos rendőrségi akciók sem tartják távol a migránsok egy részét Horgos környékéről. A falu melletti tanyákon továbbra is kisebb csoportokban rejtőzködnek az illegális bevándorlók.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.