Ugrás a tartalomra

Vučić Brüsszelben: Szerbia számára a béke és a stabilitás a legfontosabb

2022.08.17
19:29
2022.08.17
19:53
Forrás
Pannon RTV
A szerb elnök Jens Stoltenberggel és Miroslav Lajčakkal tárgyalt.

Szerbia elkötelezett a regionális béke és stabilitás megőrzésére és egy ultimátumok és nyomásgyakorlás nélküli kompromisszumos megoldás megtalálására a koszovói kérdéssel kapcsolatban - nyilatkozta Aleksandar Vučić Brüsszelben. A szerb elnök Miroslav Lajčaknak, az EU Belgrád és Priština közötti párbeszédért felelős különmegbízottjának nyomatékosította, hogy a szerb fél ragaszkodik az aláírt és elfogadott brüsszeli megállapodás végrehajtásához. Hozzátette, Belgrád már a rá eső kötelezettségeknek eleget tett.

Csaknem egy év szünet után holnap folytatódik a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd, amelyen Szerbiát Aleksandar Vučić államfő képviseli, a koszovói fél részéről pedig Albin Kurti kormányfő tárgyal. Az EU részéről Miroslav Lajčak és Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője vesz részt a tárgyalásokon.

A koszovói feszült helyzetről és az ukrajnai háborúról is tárgyalt Aleksandar Vučić szerb elnök Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral Brüsszelben.

Jens Stoltenberg arra kérte Szerbiát és Koszovót, hogy mutassanak visszafogottságot, legyenek felelősségteljesek és álljanak konstruktívan a gondok megoldásához.

A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói nemzetközi békefenntartó haderő, a KFOR figyelemmel kíséri a helyzetet Koszovó északi részén, és mindent megtesz a béke megőrzése érdekében – hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár miután tárgyalt Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnökkel Brüsszelben. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének a vezetője arra utalt, hogy már hetek óta nagyon feszült a helyzet Koszovó északi részén, azóta, hogy Pristina bejelentette: akik szerbiai dokumentumokkal akarnak belépni Koszovóba, kilépési és belépési igazolást kapnak az átkelőknél, és a szerb rendszámtáblákat is koszovóiakra kell cserélni. Az intézkedést ugyan egyelőre elhalasztották, a helyi szerbek mégis útlezárásokkal reagáltak az eseményekre. A barikádokat eltakarították, de a helyzet továbbra is feszült. Jens Stoltenberg mindkét felet visszafogottságra intette.

„A NATO folytatja a helyzet alapos megfigyelését a terepen, a KFOR békefenntartó misszió továbbra is az ENSZ által kiadott megbízatására koncentrál. Amennyiben a stabilitást veszély fenyegeti, a KFOR készen áll közbelépni.”

Aleksandar Vučić csütörtökön Brüsszelben találkozik Albin Kurti koszovói kormányfővel is, hogy a Belgrád és Pristina közötti kapcsolat rendezéséről tárgyaljon. Mint mondta: Szerbia számára a béke és a stabilitás mindennél fontosabb, és szeretné megakadályozni a helyzet rosszabbra fordulását, de nehéz tárgyalásokra számít Albin Kurtival.

„Szinte semmiben sem értünk egyet. Szerbia álláspontja viszont az, hogy tartani kívánja magát a nemzetközi joghoz, az ENSZ határozatához, az ENSZ alapokmányához, a brüsszeli megállapodáshoz, és mindahhoz, amit aláírtunk.”

Aleksandar Vučić arra is rámutatott, Belgrád tiszteletben tartja a KFOR küldetését, és a Koszovó területén végzett munkáját, és arra is felhívta a figyelmet, hogy Szerbia továbbra is katonailag független kíván maradni.

Aleksandar Vučić
Jens Stoltenberg
NATO
Koszovó
Brüsszel

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.