Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Olivier Matthys

Vučić Brüsszelből: Nehéz nap volt, remélem, csodával sikerül majd a kompromisszum

2022.08.18
19:58
2022.08.18
21:39
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
A szerb államfő a közösségi oldalán röviden jelentkezett Brüsszelből csütörtökön este, miután napközben Albin Kurtival tárgyalt.

Több mint egy év után folytatódott a Belgrád és Pristina közti párbeszéd. Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő egy asztalhoz ült Brüsszelben.

Nehéz nap volt, remélem, csodával sikerül majd a kompromisszum - ezekkel a szavakkal jelentkezett Aleksandar Vučić Brüsszelből, miután Albin Kurti koszovói kormányfővel tárgyalt. A szerb elnök az Instagramon úgy fogalmazott, nehéz nap volt, nehéz nap egész Szerbia és minden lakosa számára. Nem mondhatom, hogy sikeresen zárult - húzta alá Vučić. Hozzátette, nem fűz külön kommentárt a tárgyalásokhoz, mert még reméli, hogy valamilyen csodával sikerül majd kompromisszumos megoldást találni. A következő 48 órában a nyilvánossághoz fordul. Folytatni fogom a küzdelmet a stabilitásért és a béke megőrzéséért - fogalmazott a szerb elnök.

A jó hír: ismét tárgyalnak - a rossz hír: semmiben sem értenek egyet

Egyetlen kérdésben sincs egyetértés a koszovói miniszterelnök és a szerb államfő között Brüsszelben. Albin Kurti és Aleksandar Vučić az uniós képviselők jelenlétében tárgyalt ma, egyelőre úgy tűnik, eredmény nélkül. A szerb elnök holnap délután sajtótájékoztatót tart a szerb fővárosban, akkor mondja el a tárgyalások részleteit. A Belgrád és Pristina közötti legmagasabb politikai szintű dialógusra utoljára több mint egy éve került sor.

Véget ért Aleksandar Vučić szerb államfő és Albin Kurti koszovói kormányfő tárgyalásának első fordulója Brüsszelben, amelyet uniós képviselők jelenlétében folytattak. A megbeszélésen jelen volt Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője és Miroslav Lajčák, az EU Belgrád és Priština közötti párbeszédért felelős különmegbízottja. Többször több körben is tárgyaltak, a dialógus mégsem hozott eredményt. A szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója, Petar Petković Brüsszelben azt nyilatkozta, minden megtettek a békés rendezésért, a szerb államfő pedig pénteken tájékoztatja majd a közvéleményt a fejleményekről. „Fontos, hogy harcoltunk a békéért és a stabilitásért, a kompromisszumos megoldásért. Éppen ezért egy bizonyos ideig még Aleksandar Vučić szerb elnök itt marad Brüsszelben. Miután másnap hazaérkezik Belgrádba, Aleksandar Vučić tájékoztatni fogja a közvéleményt. Ez lesz az egyik legfontosabb nyilatkozata, amit a polgároknak tesz.”

Közben a Tanjug információi szerint a szerb államfő újra tárgyaló asztalhoz ült Miroslav Lajčákkal, az EU Belgrád és Priština közötti párbeszédért felelős különmegbízottjával és Gabriel Escobarral, az Amerikai Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottjával a délután folyamán. Aleksandar Vučić holnap tájékoztatja a közvéleményt a brüsszeli útjáról.

Szerbiai RTV

Az Instagramra kitett bejegyzésében a szerb államfő korábban azt írta, a legfontosabb problémákat vitatják meg Koszovóval kapcsolatban. Reménykedik valamiféle megoldásban, ő azonban nem hisz benne. A sajtó azóta közölte, szinte semmiben sincs egyetértés, a koszovói kormányfő sorra elveti a lehetséges kompromisszumokat. Borrell Twitter-bejegyzést is közzétett, amelyben arról ír, a Koszovó északi részén tapasztalható feszültség megköveteli, hogy tegyenek valamit. Bízik a politikai vezetők rugalmasságában és nyitottságában. A szerb államfő találkozót is összehívott Brüsszelből a koszovói szerbeknek vasárnapra, a Szerbia Palotába 11 órára. A tárgyalásra minden koszovói politikai és intézményvezetőt, a Szerb Lista képviselőit, szerb polgármestereket, kórházigazgatókat összehívott.

Nem volt átlagos a mai találkozó a szerb államfő, valamint a koszovói kormányfő között, ez egy válságkezelő megbeszélés volt – hangsúlyozta Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Hozzátette: azért hívták össze ezt a találkozót, mert növekszik a feszültség Észak-Koszovóban, a cél pedig az, hogy a térségben megőrizzék a békét és a stabilitást. Emlékeztetett arra, hogy kritikus időket él Európa, visszatért a háború miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. Most nincs itt az ideje a feszültségek gerjesztésének, hanem megoldásokat kell találni – húzta alá.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Josep Borrell szerint azt kell elérni Észak-Koszovóban, hogy lenyugodjanak a kedélyek, a szerb-koszovói tárgyalásokat viszont folytatni kell, és ebben Aleksandar Vučić és Albin Kurti is egyetértett. A mostani feszültségek is abból erednek, hogy hosszú évek alatt sem sikerült normalizálni a két fél kapcsolatát – magyarázta a főképviselő. Mindkét vezető érti, hogy a párbeszédnek nincs alternatívája, még akkor is, ha közöttük számos ellentét húzódik, és nem értenek egyet abban sem, hogy hogyan záruljon le normalizációs folyamat. Mint mondta: ma nem született megállapodás, de ez nem a történet vége még, ám most az észak-koszóvói helyzet megoldása a legfontosabb.

Josep Borrel, kül- és biztonságpolitikai főképviselő, EU: „Újabb feszültségeknek vagyunk tanúi a rendszámtáblákat, valamint a Koszovó és Szerbia között utazók belépő és kilépő dokumentumait illetően. A nemzetközi közösség nem szeretne kiújuló feszültségeket látni a következő időszakban, és a felek lesznek teljes mértékben a felelősek azért, ha a helyszínen a helyzet bárhogyan is fokozódik.”

Aleksandar Vučić
Albin Kurti
Brüsszel
párbeszéd

Most

13:33, Frissítve: 13:38

A bankok finanszírozzák az esőerdők pusztítását

Az Amazonas-vidék pusztításában részt vevő vállalatokat finanszíroztak az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az EU tagállamainak központi bankjai, miközben a tudósok jelentése szerint az erdőirtás túl van az átbillenési ponton.
13:22

Mesedélelőtt a horgosi könyvtárban

Ma ünnepeljük a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésének napjához kötődik. Ebből az alkalomból a horgosi József Attila fiókkönyvtárban mesedélelőttöt szerveztek a legkisebbeknek, hogy közelebb hozzák hozzájuk a magyar meséket.
12:54, Frissítve: 13:00

Négy diákot támogat a Studio Present Kft.

Négy fiatal programozó tehetség érdemelte ki idén a szabadkai Studio Present Kft. ösztöndíját. Az ünnepélyes átadó ma volt. A díjazottak a nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Tudományok Karára, valamint a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolára járnak.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.