Ugrás a tartalomra
Tanjug/Dragan Kujundzic

Vučić: A cél az, hogy a szerbiai polgárok jobban éljenek

2019.10.20
13:17
2019.10.20
13:31
Forrás
Szerbiai RTV
November elején megnyitják az autópályát Bulgária felé - jelentette be a szerb államfő a Prva TV vendégeként. Aleksandar Vučić a koszovói kérdésről és Szerbia gazdasági helyzetéről is beszélt.

Azt mondta, büszke a pénzügyi konszolidációra és a végrehajtott reformokra. Leszögezte, a cél az, hogy a szerbiai polgárok jobban éljenek, majd hozzátette, hogy tovább tervezik emelni a közbéreket és a nyugdíjakat. Az egészségügyi nővérek bérei 15, a közalkalmazottaké 9, az oktatási dolgozóknak és az orvosoknak 10 százalékkal emelkedik a havi járandóságuk - részletezte. Hamarosan 510 euró lesz az átlagfizetés Szerbiában - szögezte le a szerb elnök.

A szerb elnök véleményzte a nemrégiben lefolytatott Koszovóval kapcsolatos egyeztetéseket is. Megismerhette mind az Amerikai Egyesült Államok, mind pedig az Európai Unió álláspontját, azonban nem elégedett emiatt - nyilatkozta Vučić. Elmondta, jó és nyitott beszélgetést folytatott a múlt héten Richard Grenell amerikai Koszovó-ügyi különmegbízottal. Hozzátette, elérték azt, hogy Koszovó kérdése ismét tárgyalóasztalra kerüljön, úgy, hogy azt korábban már többen lezártnak tekintették. Leszögezte ugyanakkor, hogy Szerbia helyzete rendkívül nehéz a kérdés kapcsán. Vučić az interjúban beszélt az albán-szerb viszonyról is. Azt mondta, nem engedi meg a szerb állam, hogy a koszovói szerb közösséget fenyegessék. Szerinte az albánok feszélyezve érzik magukat, mert nem a terveik szerint alakulnak a dolgok, ez pedig látszik a döntéseiken is - részletezte a szerb elnök.

szerb államfő
autópálya
Bulgária
Koszovó
Albánia
gazdaság
béremelés
átlagfizetés

Most

13:08, Frissítve: 14:22

Újabb hadgyakorlatokat jelentett be Kína

Több kínai katonai hajó, repülőgép és drón folytatta ma reggel Tajvan közelében a közös hadgyakorlatokat, amelyek során támadásokat szimuláltak Tajvan és a tajvani haditengerészet hajói ellen.

Népszerű

Barikádok az utakon Koszovóban

Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.