Ugrás a tartalomra
FoNet/Aleksandar Levajković

Vučić: Csehország és Szerbia őszinte barátok

2019.09.11
15:50
2020.02.28
16:06
Forrás
Pannon RTV
Csehország és Szerbia között őszinte barátság van – jelentette ki ma Belgrádban Aleksandar Vučić szerb államfő, miután találkozott Miloš Zeman cseh államfővel.

Csehország elnöke delegációjával többnapos látogatásra érkezett Szerbiába, amely során a két állam között több bilaterális megállapodást is megkötnek. A látogatás kapcsán üzleti fórumot is szerveztek.

FoNet/Aleksandar Levajković

Fotó: FoNet/Aleksandar Levajković

Miloš Zeman elismerően vélekedett Szerbia és Csehország kapcsolatairól. A cseh elnök a Belgrád és Pristina közötti helyzetre is kitért és elmondta, szorgalmazni fogja, hogy Csehország visszavonja a Koszovó elismeréséről hozott döntését.

Miloš Zeman, államfő, Csehország: „Mindkét országnak közös jövője van. Szeretném még egyszer megköszönni Szerbiának, hogy az oldalunkra álltak 1938-ban és 1968-ban, amikor a szovjetek elfoglalták a területeinket. Van mit visszafizetnünk, azért is vagyok itt.”

FoNet/Aleksandar Levajković

Fotó: FoNet/Aleksandar Levajković

A cseh elnök őszinte barátja Szerbiának – jelentette ki Aleksandar Vučić a találkozót követően. A szerb államfő egyebek között arról is beszámolt, hogy a két ország megháromszorozta külkereskedelmét, ami 1,15 milliárd euróra duzzadt ebben az évben. Szerinte ugyanakkor az együttműködést ennél tovább is lehet mélyíteni.

FoNet/Aleksandar Levajković

Fotó: FoNet/Aleksandar Levajković

Újságírói kérdésekre válaszolva Aleksandar Vučić véleményezte Trocsányi László szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztosnak való jelölését is: „Szerbia üdvözli a jelölését. Úgy gondoljuk fontos, hogy régióbeli, kiegyensúlyozott hozzáállása van, a régió igazi barátja és minden, csak nem Szerbia ellensége. Ismerjük Trócsányi urat, rendkívüli, figyelmes, odaadó ember és hisszük, hogy ez sokat jelent majd Szerbia előrehaladását illetően. Természetesen ez nem egy emberen múlik, hanem minden tagállamon, de hiszem azt, hogy jelentős és nagy támogatást kapunk majd az elkövetkező időszakban.”

FoNet/Aleksandar Levajković

Fotó: FoNet/Aleksandar Levajković

Csehország a negyedik legnagyobb befektető Szerbiában. A két ország között jelentős együttműködés van az innovációk, a tudomány, a mesterséges intelligencia, valamint a robotika területén, illetve a közeljövőben a védelmi ipar területén is esedékes Szerbia és Csehország együttműködése – mondta el Aleksandar Vučić a cseh elnökkel folytatott beszélgetését követően.

Miloš Zeman
Csehország
Aleksandar Vučić

Most

16:17, Frissítve: 17:20

Levendulanapok Szabadkán

Jótékonysági Levendulanapokat tartottak a szabadkai Vasutastelep üzletközpontjában. A látogatók levendulapalántát, vágott virágot, levendulavizet- és olajat, valamint más kézműves termékeket is vásárolhatnak.
14:47, Frissítve: 14:53

Szurkoljunk a magyar női pólósoknak!

VB-döntőt játszik 20 órától a magyar női pólóválogatott. Az ellenfél az Egyesült Államok csapata, mely a torna legnagyobb esélyesének számít.
14:41, Frissítve: 16:54

Hajnal Jenő: Az öröm és a megtiszteltetés díja ez

Emlékplakettet adományozott Hajnal Jenőnek a budapesti székhelyű Nagy Imre Társaság. A Magyar Nemzeti Tanács elnökének így köszönték meg munkáját az ’56-os eseményekre való emlékezés kapcsán, illetve közreműködését az emlékhelyek létrehozásában.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.