Ugrás a tartalomra

Vučić Davosban: Van saját országunk, vannak saját érdekeink

2022.05.25
15:31
2022.05.25
17:56
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
Szerbia az Európai Unió felé halad, de megvannak a saját érdekei - nyilatkozta Aleksandar Vučić Davosi Világgazdasági Fórumon.

A szerb államfő azt mondta, hálás a támogatásokért, de meg kell érteniük Szerbia helyzetét is és nem csak azt ismételgetni, hogy mit várnak el a balkáni országtól. Vučić több találkozón is részt vett európai és világi illetékesekkel, akikkel őszintén beszélt a problémákról.

Aleksandar Vučić a davosi Világgazdasági Fórumon sajtónyilatkozatában azt mondta, Szerbia számára az egyetlen út az Európai Unió. Szerbia azonban nem változtathatja meg politikáját azonnal, amint azt valaki elképzeli - tette hozzá az államfő. „Szerbia az Európai Unió felé halad, ez az egyetlen út az ország számára, hálásak vagyunk minden pénzért, minden adományért és támogatásért, ami nem nagy, hanem hatalmas, és ezt tudjuk értékelni, de ne azt hallgassuk minden nap, az helyett, hogy mit tettünk értük és mit tegyünk együtt, hogy ismerjük el Koszovó függetlenségét, vezessünk be szankciókat Oroszország ellen. Van saját országunk, vannak saját érdekeink.”

Vučić több államfővel és miniszterelnökkel is folytatott párbeszédet, azonban a részletekről nem nyilatkozott. A fő téma mégis Ukrajna, Oroszország és az orosz kihatás a régióra voltak - tette hozzá az államfő. „Sokat tárgyaltam arról, hogy hogyan és milyen módon jelenhetünk meg ma a világon, hogyan oldjuk meg a problémákat, tárgyaltam az amerikai EXIM bank vezetőjével, Reta Jo Lewisszal, nagyobb jövőbeni kölcsönről tárgyaltunk, amit fel kell, hogy vegyünk a jelentős energetikai projektekre, napenergia- és később vízenergia-projektekre. Önök tudják, hogy milyen nehéz pénzhez jutni. Ez egy kiváló találkozó volt, rövid, de konkrét, gyorsan befejeztük.”

Aleksandar Vučić Montenegró miniszterelnökével is találkozott, akit megkért, hogy vegyen majd részt az ochridi találkozón, ahol a Nyitott-Balkán kezdeményezésről lesz szó.

Aleksandar Vučić
davosi Világgazdasági Fórum

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.