Ugrás a tartalomra
FoNet/Instagram predsednika Srbije

Vučić Davosban: Van saját országunk, vannak saját érdekeink

2022.05.25
15:31
2022.05.25
17:56
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
Szerbia az Európai Unió felé halad, de megvannak a saját érdekei - nyilatkozta Aleksandar Vučić Davosi Világgazdasági Fórumon.

A szerb államfő azt mondta, hálás a támogatásokért, de meg kell érteniük Szerbia helyzetét is és nem csak azt ismételgetni, hogy mit várnak el a balkáni országtól. Vučić több találkozón is részt vett európai és világi illetékesekkel, akikkel őszintén beszélt a problémákról.

FoNet/Instagram predsednika Srbije

Aleksandar Vučić a davosi Világgazdasági Fórumon sajtónyilatkozatában azt mondta, Szerbia számára az egyetlen út az Európai Unió. Szerbia azonban nem változtathatja meg politikáját azonnal, amint azt valaki elképzeli - tette hozzá az államfő. „Szerbia az Európai Unió felé halad, ez az egyetlen út az ország számára, hálásak vagyunk minden pénzért, minden adományért és támogatásért, ami nem nagy, hanem hatalmas, és ezt tudjuk értékelni, de ne azt hallgassuk minden nap, az helyett, hogy mit tettünk értük és mit tegyünk együtt, hogy ismerjük el Koszovó függetlenségét, vezessünk be szankciókat Oroszország ellen. Van saját országunk, vannak saját érdekeink.”

Tanjug/AP/Markus Schreiber

Vučić több államfővel és miniszterelnökkel is folytatott párbeszédet, azonban a részletekről nem nyilatkozott. A fő téma mégis Ukrajna, Oroszország és az orosz kihatás a régióra voltak - tette hozzá az államfő. „Sokat tárgyaltam arról, hogy hogyan és milyen módon jelenhetünk meg ma a világon, hogyan oldjuk meg a problémákat, tárgyaltam az amerikai EXIM bank vezetőjével, Reta Jo Lewisszal, nagyobb jövőbeni kölcsönről tárgyaltunk, amit fel kell, hogy vegyünk a jelentős energetikai projektekre, napenergia- és később vízenergia-projektekre. Önök tudják, hogy milyen nehéz pénzhez jutni. Ez egy kiváló találkozó volt, rövid, de konkrét, gyorsan befejeztük.”

FoNet/Instagram predsednika Srbije

Aleksandar Vučić Montenegró miniszterelnökével is találkozott, akit megkért, hogy vegyen majd részt az ochridi találkozón, ahol a Nyitott-Balkán kezdeményezésről lesz szó.

Aleksandar Vučić
davosi Világgazdasági Fórum

Most

13:30

A mellrákszűrés életet menthet

Továbbra is lehet jelentkezni a HPV elleni védőoltás felvételére Szabadkán, ahogy a bajmoki mammográfiai vizsgálatokra is. A mellrákszűrésre eddig több mint 500 nő jelentkezett.
11:50

Csaknem 40 fokkal köszönt be a július

36-37 Celsius fokos meleggel köszöntött be a július. Jó hír viszont, hogy már csak pár napig kell kibírni a kánikulát, a jövő hét elején enyhe lehűlés érkezik térségünkbe. Nem szakad meg azonban a strandolós idő.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.