Ugrás a tartalomra
TANJUG/PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL/nr

Vučić: a demokrácia és a jogállamiság előmozdítása a tét

2022.01.16
17:41
2022.01.16
19:37
Forrás
Tanjug
Leadta voksát Aleksandar Vučić a szerbiai alkotmánymódosításról szóló népszavazáson.
TANJUG/PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL/nr

Miután szavazott reggel a 140-es számú szavazóponton, Új-Belgrádban, a szerb államfő kijelentette, abban reménykedik, a polgárok a demokrácia és a jogállamiság előmozdítása érdekében járulnak majd urnához. Vučić hangsúlyozta, a változások fontosak a külföldi befektetők számára is.

„Az infrastruktúra fejlesztésének előrehaladása egy olyan téma, amellyel minden tekintetben javítjuk a társadalmunkat is. Ugyanakkor a még jobb környezet kialakítása a befektetők számára is jelentős, akiknek a jogállamiság az egyik kulcsfontosságú tényező, amelynek köszönhetően meghozzák a döntésüket a pénzük befektetéséről.”

Ana Brnabić is részt vett a mai népszavazáson. A szerb miniszterelnök a belgrádi Dedinje városrészben adta le a voksát. A referendum kapcsán kiemelte, azzal, hogy szavazott, állampolgári kötelességének tett eleget a jogállamiság érdekében, továbbá azért voksolt, hogy az igazságszolgáltatás független legyen.

TANJUG/ZORAN ZESTIC/nr

Ana Brnabić szerb miniszterelnök: „Az alkotmánymódosítás mellett voksoltam a népszavazáson a Szerb Köztársaság alkotmányának igazságügyi téren történő megváltoztatása mellett, hogy komolyabb legyen a jogállamiság Szerbiában, hogy a szerbiai igazságszolgáltatás és az ügyészség független legyen. Továbbá, hogy mindenki egyenlő legyen a bíróságok előtt, hogy Szerbiában soha egyetlen párt önkormányzati testületei ne választhassanak bírákat.”

Elsőként jelent meg a belgrádi Dedinje Helyi Közösség szavazóhelyén Ivica Dačić, a Szerb Képviselőház elnöke. Miután szavazott, kijelentette, nagyon fontos, hogy a polgárok részt vegyenek a népszavazáson, mert arról döntenek, kik dolgozzanak az igazságszolgáltatásban. Ha a polgárok megszavazzák az alkotmány módosításait, a törvényhozó és a végrehajtó hatalomnak már nem lesz köze az igazságszolgáltatáshoz - mondta Dačić az újságíróknak.

TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC/nr

Hozzátette, a módosító indítványok nem változtatnak az Alkotmány Koszovó és Metóhiára vonatkozó részén, kizárólag a bírák és ügyészek megválasztásának módját szabályozzák. Dačić hangsúlyozta, hogy az Alkotmány módosítása nélkül nem várható további előrelépés az európai integráció felé.

TANJUG/RADE PRELIC/nr

Voksolt többek között Nebojša Stefanović, szerb védelmi miniszter, Marija Obradović államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter, Maja Gojković, művelődési miniszter és Jadranka Joksimović szerb európai integrációért felelős miniszter is.

népszavazás
referendum
Szerbia
Aleksandar Vučić

Most

14:15, Frissítve: 14:25

A hétvégén Folk Music Fest

Május 27-én és 28-án tartják a nyolcadik Folk Music Fest népzenei fesztivált a Palicsi Vigadó teraszán. Pénteken a Juhász zenekar nyitja meg a koncertsorozatot, szombaton délután fiatal népzenei együttesek fellépésével folytatódik a rendezvény.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.