Ugrás a tartalomra

Vučić: a demokrácia és a jogállamiság előmozdítása a tét

2022.01.16
17:41
2022.01.16
19:37
Forrás
Tanjug
Leadta voksát Aleksandar Vučić a szerbiai alkotmánymódosításról szóló népszavazáson.

Miután szavazott reggel a 140-es számú szavazóponton, Új-Belgrádban, a szerb államfő kijelentette, abban reménykedik, a polgárok a demokrácia és a jogállamiság előmozdítása érdekében járulnak majd urnához. Vučić hangsúlyozta, a változások fontosak a külföldi befektetők számára is.

„Az infrastruktúra fejlesztésének előrehaladása egy olyan téma, amellyel minden tekintetben javítjuk a társadalmunkat is. Ugyanakkor a még jobb környezet kialakítása a befektetők számára is jelentős, akiknek a jogállamiság az egyik kulcsfontosságú tényező, amelynek köszönhetően meghozzák a döntésüket a pénzük befektetéséről.”

Ana Brnabić is részt vett a mai népszavazáson. A szerb miniszterelnök a belgrádi Dedinje városrészben adta le a voksát. A referendum kapcsán kiemelte, azzal, hogy szavazott, állampolgári kötelességének tett eleget a jogállamiság érdekében, továbbá azért voksolt, hogy az igazságszolgáltatás független legyen.

Ana Brnabić szerb miniszterelnök: „Az alkotmánymódosítás mellett voksoltam a népszavazáson a Szerb Köztársaság alkotmányának igazságügyi téren történő megváltoztatása mellett, hogy komolyabb legyen a jogállamiság Szerbiában, hogy a szerbiai igazságszolgáltatás és az ügyészség független legyen. Továbbá, hogy mindenki egyenlő legyen a bíróságok előtt, hogy Szerbiában soha egyetlen párt önkormányzati testületei ne választhassanak bírákat.”

Elsőként jelent meg a belgrádi Dedinje Helyi Közösség szavazóhelyén Ivica Dačić, a Szerb Képviselőház elnöke. Miután szavazott, kijelentette, nagyon fontos, hogy a polgárok részt vegyenek a népszavazáson, mert arról döntenek, kik dolgozzanak az igazságszolgáltatásban. Ha a polgárok megszavazzák az alkotmány módosításait, a törvényhozó és a végrehajtó hatalomnak már nem lesz köze az igazságszolgáltatáshoz - mondta Dačić az újságíróknak.

Hozzátette, a módosító indítványok nem változtatnak az Alkotmány Koszovó és Metóhiára vonatkozó részén, kizárólag a bírák és ügyészek megválasztásának módját szabályozzák. Dačić hangsúlyozta, hogy az Alkotmány módosítása nélkül nem várható további előrelépés az európai integráció felé.

Voksolt többek között Nebojša Stefanović, szerb védelmi miniszter, Marija Obradović államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter, Maja Gojković, művelődési miniszter és Jadranka Joksimović szerb európai integrációért felelős miniszter is.

népszavazás
referendum
Szerbia
Aleksandar Vučić

Most

13:32

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács kétnapos egyetemi felkészítő tábora Újvidéken. A képzés február óta zajlott online, mától jelenléti formában folytatódik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahová több mint 50 végzős középiskolás érkezett.
11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.