Ugrás a tartalomra

Vučić: Elutasítottam a Kvinta-országok megoldási javaslatát

2021.09.21
14:59
2021.09.21
16:24
Forrás
Pannon RTV
A szerbiai Nemzetbiztonsági Tanács rendkívüli ülést tartott a Koszovó északi részén kialakult helyzet miatt.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić szerb elnök hangsúlyozta, elutasította a Kvinta-országok megoldási javaslatát, ugyanis szerinte ez megalázó Szerbiára nézve. A ROSU nevű különleges egység legutóbbi Koszovó északi részébe való bevonulását pedig bűncselekménynek nevezte.

A nyugati országok egy kompromisszumos megoldásról szóló javaslatot tettek le az asztalra, amit a Nemzetbiztonsági Tanács ülésén vitattak meg. Ezt Aleksandar Vučić a tanács jóváhagyásával elutasította. Mint mondta, ez nem kompromisszum, hanem egy olyan megoldás, amely megalázó Szerbiának. A koszovói különleges erők Koszovó északi részébe történő bevonulása kapcsán a szerb elnök azt mondta, Szerbia nem fogja elfogadni a bűncselekmények legalizálásának és legitimálásának politikáját, hogy erőszakkal bármit el lehet érni, de Szerbia ehhez nem adja a nevét

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Nagyon egyszerűen elmondom, hogy miért utasítottam el, és miért kaptam meg a Nemzetbiztonsági Tanács beleegyezését. Elutasítottam, mert elegem van ebből politikából, a kész tényekből, illetve nem beszélhetnek így Szerbiával.”

A szerb államfő elmondta, Szerbia továbbra is ragaszkodni fog a béke és a teljes stabilitás megőrzéséhez, de a koszovói szerb lakosság teljes biztonságához is. A Pristina-Belgrád párbeszéd kapcsán hozzátette, Szerbia folytatni kívánja a párbeszédet, de nem akarja elfogadni azokat a megállapodásokat, amelyek bűncselekmények.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Az egyetlen megoldás a visszavonás. Ez a Nemzetbiztonsági Tanács kérése, minden csapat kivonása Koszovó északi részéről. Térjünk vissza az előző helyzethez, majd menjünk vissza Brüsszelbe és beszéljünk mindenről. Ha egyet tudunk érteni.”

Vučić hangsúlyozta, a Nemzetbiztonsági Tanács sürgős választ vár az Európai Uniótól. A szerb államfő szerint, ha ez nem érkezik meg egyértelmű, hogy semmisé vált a brüsszeli megállapodás.

Aggodalmának adott hangot Miroslav Lajčak a Koszovó északi részén kialakult helyzet miatt. A Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízott a Twitteren azt írta, fontos a feszültség csökkentése, a békés légkör helyreállítása és a mozgás szabadságának engedélyezése. Lajčak, aki jelenleg Belgrádban tartózkodik hangsúlyozta azt is, hogy a Koszovó északi részén kialakult helyzetet az EU nagyköveteivel is megvitatta.

Kvinta-országok
Aleksandar Vučić
Pristina
Szerbia
Koszovó

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.