Ugrás a tartalomra

Vučić és Orbán is jelen volt Erdogan beiktatási ceremóniáján

2018.07.10
12:36
2020.03.08
08:27
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug
Aleksandar Vučić Orbán Viktorral is tárgyalt a török fővárosban

Letette államfői esküjét Recep Tayyip Erdogan, török elnök. Ezzel Törökországban hivatalosan is végrehajtó elnöki rendszer lépett életbe az eddigi parlamentáris berendezkedés helyett. A lépéssel egyebek mellett megszűnt az országban a miniszterelnöki intézmény, és az államfőre szállt át a kormányfő minden jogköre. A beiktatási ceremónián Aleksandar Vučić szerb államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is jelen volt, akik személyesen gratuláltak az új török államfőnek.

Június 24-én tartottak államfő- és parlamenti választásokat Törökországban. A voksoláson Recep Tayyip Erdogan a szavazatok 52,59 százalékát szerezte meg. Ezzel a korábbi parlamenti berendezkedés helyett végrehajtó elnöki rendszert vezetnek be. Erről tavaly áprilisban népszavazáson döntöttek a török választópolgárok.

Az ankarai beiktatáson 22 államfő, valamint 28 kormányfő és házelnök vett részt. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök, Szerbiát pedig Aleksandar Vučić államfő képviselte.

A szerb államfő kiemelte, Szerbia előtt még sok feladat áll, több közös feladatot kell még megoldaniuk a török féllel, ami a gazdaságot és a politikát illeti. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Úgy gondolom javulni fog az együttműködésünk, és hogy hamarosan ismét Szerbiába látogat a török elnök. Úgy vélem ez nagyon fontos Szerbia jövőjét tekintve, valamint fontos, hogy egy ilyen erős, ilyen erőteljes regionális partnerünk legyen, mint szövetséges és nem mint ellenfél, vagy ellenség.”

A szerb államfő a török fővárosban tett látogatása során több kétoldalú megbeszélést is folytatott, mások mellett Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Egyebek mellett tárgyaltak a két ország együttműködésének további szorosabbá tételéről, valamint magyar befektetésekről a szerb bankszektorba - mondta Aleksandar Vučić. „Orbán Viktor miniszterelnökkel az együttműködés magas fokára léptünk. Ő mindenhol csak jót mond Szerbiáról és kéri az Európai Uniót, hogy fogadja el Szerbiát, mint az EU új tagját. Én ezért nagyon hálás vagyok a magyar miniszterelnöknek, az egész vezetőségnek, a magyar kormánynak és Áder János magyar államfőnek. Úgy vélem, hogy a magyarokkal, Magyarországgal, ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök is mondta, a történelem során még soha nem volt ilyen jó a kapcsolat.”

A szerb államfő hozzátette, szeretné, ha az emberek éreznék és látnák, hogy Szerbia nemcsak a Magyarországon élő magyarokat tiszteli, hanem azokat a magyarokat is, akik Szerbiában élnek.

Orbán Viktor
Aleksandar Vučić
Recep Tayyip Erdogan
beiktatási ceremónia

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.