Ugrás a tartalomra

Vučić és Thaçi is egy asztalhoz ült

2018.11.08
20:05
2018.11.08
21:52
Forrás
Tanjug
A legfrissebb hírek szerint létrejött az Aleksandar Vučić szerb és Hashim Thaçi koszovói elnök közötti tárgyalás. A találkozón jelen volt Federica Mogherini is.

A háromoldalú tárgyalás előtt az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője külön-külön is tárgyalt a két elnökkel. Ezután következett az a munkavacsora, ahol Vučić és Thaçi is egy asztalhoz ült. A találkozó előtt a koszovói köztársasági elnök azt nyilatkozta, szívesebben tárgyalna az ördöggel, mint Vučićtyal. Az Európai Unió továbbra is a békés megegyezést szorgalmazza.

Hónapok óta folyik a diplomáciai csatározás Koszovó kérdése kapcsán. Politikai nyilatkozatcsata előzte meg a párbeszéd folytatását. A koszovói elnök kijelentését - mely szerint nem szívesen tárgyal Vučićtyal - a szerb államfő személyeskedésnek ítélte meg, és óva intett minden ilyen jellegű megnyilvánulástól.

Aleksandar Vučić, elnök, Szerbia: „Én ezt nem szeretném csinálni. Biztos lehet benne, hogy nekem sem kellemes és szép, hogy Thaçival egyeztessek. Sőt, egyikőjükkel sem közülük. Azonban ez a feladatom. Egyszer már mondtam, jobb az, ha száz évig folynak a tárgyalások, minthogy egy napig is háborúzzunk.”

Az Európai Unió a tárgyalások folytatásától azt várja, hogy normalizálódik a helyzet a két fél között. Sebastian Kurz, osztrák kancellár e heti belgrádi látogatásának alkalmával azt közölte, hogy támogatnak minden olyan megoldás-javaslatot, amely hosszútávon békét és stabilitást teremt.

A Blic szerb napilap diplomáciai forrásai szerint nem ok nélkül kezdődik újra a tárgyalás a belgrádi és a koszovói vezetés között. Azt írják, az első világháború lezárásának évfordulója kapcsán szervezett párizsi ünnepi ceremónia - amelyen a szerb államfő is részt vesz - várhatóan nagy lépést jelent majd a koszovói kérdés rendezésében. A belgrádi napilap emlékeztet arra, hogy az eseményen a világ több magas rangú vezetője is részt vesz majd. Aleksandar Vučić Angela Merkel német kancellárral is tárgyal vasárnap kora reggel.

Időközben a párbeszéd mellett folyamatosan téma Koszovó Interpol-tagsága is. Legutóbb Nebojša Stefanović belügyminiszter nyilatkozott az üggyel kapcsolatban. Szerinte Szerbia nem csak a pristinai hatalom ellen harcol, hanem azon nyugati államokkal is, amelyek elismerték Koszovó függetlenségét és azért lobbiznak, hogy felvételt nyerjen az Interpol tagállamai közé.

Nebojša Stefanović, belügyminiszter, Szerbia: „Vannak politikai és a rendőrségi joggal kapcsolatos érveink is. A jogi érvek mellett, amely az ENSZ 1244-es határozatának betartására vonatkozik, a nemzetközi jog betartása mellett, az Interpol Közgyűlése a múlt évben fogadta el - a saját Közgyűlésében - hogy csak azok lehetnek tagjai a nemzetközi rendőri szervezetnek, akik az Egyesült Nemzetek Szervezetének tagjai.”

A szerb diplomácia egyébként - Ivica Dačić szerb külügyminiszterrel az élén - folyamatosan azon dolgozik, hogy azok az államok, amelyek korábban elismerték Koszovót mint független államot, vonják vissza erre vonatkozó álláspontjukat. A minap azt nyilatkozta, hogy ezen országok száma már tíz. Legutóbb a Comore-szigeteki Unió és Grenada vezetői jelentették be korábbi álláspontjuk visszavonását.

Aleksandar Vučić
Hashim Thaçi
Federica Mogherini

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.