Ugrás a tartalomra
Thaci, Mogherini, Vucic
FoNet/Twitter Maja Kocijančič

Vučić és Thaçi is egy asztalhoz ült

2018-11-08
20:05
2018-11-08
21:52
Forrás
Tanjug
A legfrissebb hírek szerint létrejött az Aleksandar Vučić szerb és Hashim Thaçi koszovói elnök közötti tárgyalás. A találkozón jelen volt Federica Mogherini is.

A háromoldalú tárgyalás előtt az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője külön-külön is tárgyalt a két elnökkel. Ezután következett az a munkavacsora, ahol Vučić és Thaçi is egy asztalhoz ült. A találkozó előtt a koszovói köztársasági elnök azt nyilatkozta, szívesebben tárgyalna az ördöggel, mint Vučićtyal. Az Európai Unió továbbra is a békés megegyezést szorgalmazza.

Hónapok óta folyik a diplomáciai csatározás Koszovó kérdése kapcsán. Politikai nyilatkozatcsata előzte meg a párbeszéd folytatását. A koszovói elnök kijelentését - mely szerint nem szívesen tárgyal Vučićtyal - a szerb államfő személyeskedésnek ítélte meg, és óva intett minden ilyen jellegű megnyilvánulástól.

Aleksandar Vučić, elnök, Szerbia: „Én ezt nem szeretném csinálni. Biztos lehet benne, hogy nekem sem kellemes és szép, hogy Thaçival egyeztessek. Sőt, egyikőjükkel sem közülük. Azonban ez a feladatom. Egyszer már mondtam, jobb az, ha száz évig folynak a tárgyalások, minthogy egy napig is háborúzzunk.”

Az Európai Unió a tárgyalások folytatásától azt várja, hogy normalizálódik a helyzet a két fél között. Sebastian Kurz, osztrák kancellár e heti belgrádi látogatásának alkalmával azt közölte, hogy támogatnak minden olyan megoldás-javaslatot, amely hosszútávon békét és stabilitást teremt.

A Blic szerb napilap diplomáciai forrásai szerint nem ok nélkül kezdődik újra a tárgyalás a belgrádi és a koszovói vezetés között. Azt írják, az első világháború lezárásának évfordulója kapcsán szervezett párizsi ünnepi ceremónia - amelyen a szerb államfő is részt vesz - várhatóan nagy lépést jelent majd a koszovói kérdés rendezésében. A belgrádi napilap emlékeztet arra, hogy az eseményen a világ több magas rangú vezetője is részt vesz majd. Aleksandar Vučić Angela Merkel német kancellárral is tárgyal vasárnap kora reggel.

Időközben a párbeszéd mellett folyamatosan téma Koszovó Interpol-tagsága is. Legutóbb Nebojša Stefanović belügyminiszter nyilatkozott az üggyel kapcsolatban. Szerinte Szerbia nem csak a pristinai hatalom ellen harcol, hanem azon nyugati államokkal is, amelyek elismerték Koszovó függetlenségét és azért lobbiznak, hogy felvételt nyerjen az Interpol tagállamai közé.

Nebojša Stefanović, belügyminiszter, Szerbia: „Vannak politikai és a rendőrségi joggal kapcsolatos érveink is. A jogi érvek mellett, amely az ENSZ 1244-es határozatának betartására vonatkozik, a nemzetközi jog betartása mellett, az Interpol Közgyűlése a múlt évben fogadta el - a saját Közgyűlésében - hogy csak azok lehetnek tagjai a nemzetközi rendőri szervezetnek, akik az Egyesült Nemzetek Szervezetének tagjai.”

A szerb diplomácia egyébként - Ivica Dačić szerb külügyminiszterrel az élén - folyamatosan azon dolgozik, hogy azok az államok, amelyek korábban elismerték Koszovót mint független államot, vonják vissza erre vonatkozó álláspontjukat. A minap azt nyilatkozta, hogy ezen országok száma már tíz. Legutóbb a Comore-szigeteki Unió és Grenada vezetői jelentették be korábbi álláspontjuk visszavonását.

Aleksandar Vučić
Hashim Thaci
Federica Mogherini

Most

Népszerű

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Állami ünnep van

A ma és holnap állami ünnep van Szerbiában, ezért a hétfő is munkaszüneti nap.

Sok rendőr szakmát vált

Egyre több közrendőr és tiszt hagyja el hivatását és választ másik szakmát magának - tájékoztat a szerbiai rendőrök reprezentatív szakszervezete.