Ugrás a tartalomra

Vučić: Észak-Macedóniának előre kell haladnia

2022.07.07
13:18
2022.07.07
14:22
Forrás
Pannon RTV
Aleksandar Vučić felszólította Észak-Macedóniát, hogy gondolkodjon el arról a francia javaslatról, ami a Bulgáriával való vita rendezésére vonatkozik.

A szerb államfő egy TV-interjújában azt mondta, Szkopjének nem kellene, hogy elutasítsa az európai javaslatot mielőtt alaposan átgondolta volna a nemzeti érdekeket. Vučić hozzátette, Észak-Macedónia előre kell haladnia, és hogy az Európai Unió felé vezető út jó, így lehetőség adódik új befektetőket is bevonzani.

Észak-Macedóniában éjjel ismét tiltakozott az ellenzék a francia javaslat ellen, miszerint a Szkopjével folytatott uniós tárgyalások megkezdése előtt meg kell oldani a macedón nemzeti identitással, vagyis a nyelvvel és a nemzeti hősökkel kapcsolatos kérdéseket. Szófia próbálja megakadályozni, hogy Bulgáriában nemzeti kisebbségként ismerjék el az ott élő macedónokat, annak ellenére, hogy a legutóbbi adatok alapján Észak-Macedóniában mintegy 3500 bolgár él. A franciák javaslata egy diplomata kezdeményezés eredménye, amelyet tavaly Emmanuel Macron indított. Néhány hónappal később Szkopje és Szófia kaptak egy megállapodás-tervezetet, miszerint a két fél megállapodást köt egymással és ezután megtartanák az első kormányközi konferenciát az EU és Észak-Macedónia között. A macedón államfő és a kormány támogatta a dokumentumot, ezt az ellenzék éles reakciója követte. A nemzeti érdekek árulásával vádolják a kormányt. Szerda éjjel már az ötödik tüntetésre került sor a macedón ellenzék részéről, ahol a résztvevők kövekkel, tojással és lőfegyverekkel tiltakoztak. A rendontások során Szkopjéban mintegy 50 rendőr megsérült. A macedón ellenzék a demonstráció során albánok egy csoportjával futott össze, akik kövekkel várták őket. Pisztolyok is előkerültek a tömegben. A rendőrök közbelépése után a parlamenthez vonultak a tüntetők, ahol transzparenseket is égettek és tojással dobálták meg az épületet.

Bulgária már évek óta akadályozza, hogy megkezdődjenek a tárgyalások Észak-Macedónia és az EU között. Bulgária szerint a macedón nyelvet 1944-ben hozták létre, és csak a bolgár nyelv írott regionális formájának tekinthető.

Észak-Macedónia
EU
Bulgária
Aleksandar Vučić

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.