Ugrás a tartalomra
Instagram/buducnostsrbijeav

Vučić felemelte szavát az elítélt koszovói szerb Todosijević érdekében

2021.08.25
19:23
2021.08.25
20:14
Forrás
Szerbiai RTV
A Prištinai Fellebviteli Bíróság jogerősen két év börtönbüntetésre ítélte Zvečan polgármesterét, a Szerb Lista képviselőjét, Ivan Todosijevićet a községről tett korábbi kijelentései miatt.

A döntéssel megerősítették azt az ítéletet, amelyet a Prištinai Alapfokú Bíróság hozott, miszerint Todosijević helyi önkormányzati és adminisztrációs miniszterként nemzeti, faji és vallási türelmetlenséget és gyűlöletet szított. Todosijević 2019-ben a NATO bombázások kezdetének huszadik évfordulóján egy beszédében kitaláltnak nevezte a račaki vérengzést és úgynevezettnek titulálta a koszovói humanitárius katasztrófát.

Aleksandar Vučić szerint sárba tiporták az ítélettel a szabad véleménynyilvánítás és a jogszerű ítélkezést. Felszólította az Európia Uniót, hogy utasítsa Prištinát arra, hogy tartsa be az általa elfogadott és aláírt egyezményeket. A szerb elnök emlékeztetett, hogy Brüsszelben megállapodás született arról, hogy az ilyen esetekben két szerb és egy albán nemzetiségű bíró ítélkezik, ehelyett három albán tört pálcát Todosijević felett. Ivan Todosijevićet, aki észak-koszovói szerb, azért ítélték el két évre, mert kimondta az igazságot Račakról és mindenről, ami a szerb néppel történt - mondta Instagram oldalán Vučić.

Peter Stano, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője szerint nem tartotta tiszteletben az ítélkező koszovói bíróság Todosijević ítélete kapcsán azokat az elveket, amelyekről 2013-ban Brüsszelben megállapodtak. Akkor arról egyeztek meg, hogy a Prištinai Fellebviteli Bíróság ítélőtáblája többségében szerb bírákból áll majd azokban az esetekben, amikor szerb többségű közösségekhez köthető ügyekben járnak el. Stano arról is beszélt, hogy a brüsszeli megállapodás továbbra is érvényben van, és alapköve a Szerbia és Koszovó közötti viszony normalizálásának. Hozzátette, az EU értékeivel ellentétes a 90-es évek eseményeinek bármilyen felülvizsgálata és tagadása. Felszólította a feleket, hogy gyakoroljanak visszafogottságot az áldozatok iránt tanúsított tiszteletből, és dolgozzanak a múlt őszinte és valós értékelésén.

Ivan Todosijević
Aleksandar Vučić
ítélet
Koszovó

Most

14:15, Frissítve: 14:25

A hétvégén Folk Music Fest

Május 27-én és 28-án tartják a nyolcadik Folk Music Fest népzenei fesztivált a Palicsi Vigadó teraszán. Pénteken a Juhász zenekar nyitja meg a koncertsorozatot, szombaton délután fiatal népzenei együttesek fellépésével folytatódik a rendezvény.
12:21

Nemezeltek a magyarkanizsai gyerekek

A nemezelés alapjait sajátíthatták el a magyarkanizsai fiatalok a Dobó Tihamér Képtárban szerda délelőtt. A negyedik osztályos diákok a nemezt, mint anyagot és a felhasználási lehetőségeit is megismerhették.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.