Ugrás a tartalomra

Vučić felemelte szavát az elítélt koszovói szerb Todosijević érdekében

2021.08.25
19:23
2021.08.25
20:14
Forrás
Szerbiai RTV
A Prištinai Fellebviteli Bíróság jogerősen két év börtönbüntetésre ítélte Zvečan polgármesterét, a Szerb Lista képviselőjét, Ivan Todosijevićet a községről tett korábbi kijelentései miatt.

A döntéssel megerősítették azt az ítéletet, amelyet a Prištinai Alapfokú Bíróság hozott, miszerint Todosijević helyi önkormányzati és adminisztrációs miniszterként nemzeti, faji és vallási türelmetlenséget és gyűlöletet szított. Todosijević 2019-ben a NATO bombázások kezdetének huszadik évfordulóján egy beszédében kitaláltnak nevezte a račaki vérengzést és úgynevezettnek titulálta a koszovói humanitárius katasztrófát.

Aleksandar Vučić szerint sárba tiporták az ítélettel a szabad véleménynyilvánítás és a jogszerű ítélkezést. Felszólította az Európia Uniót, hogy utasítsa Prištinát arra, hogy tartsa be az általa elfogadott és aláírt egyezményeket. A szerb elnök emlékeztetett, hogy Brüsszelben megállapodás született arról, hogy az ilyen esetekben két szerb és egy albán nemzetiségű bíró ítélkezik, ehelyett három albán tört pálcát Todosijević felett. Ivan Todosijevićet, aki észak-koszovói szerb, azért ítélték el két évre, mert kimondta az igazságot Račakról és mindenről, ami a szerb néppel történt - mondta Instagram oldalán Vučić.

Peter Stano, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője szerint nem tartotta tiszteletben az ítélkező koszovói bíróság Todosijević ítélete kapcsán azokat az elveket, amelyekről 2013-ban Brüsszelben megállapodtak. Akkor arról egyeztek meg, hogy a Prištinai Fellebviteli Bíróság ítélőtáblája többségében szerb bírákból áll majd azokban az esetekben, amikor szerb többségű közösségekhez köthető ügyekben járnak el. Stano arról is beszélt, hogy a brüsszeli megállapodás továbbra is érvényben van, és alapköve a Szerbia és Koszovó közötti viszony normalizálásának. Hozzátette, az EU értékeivel ellentétes a 90-es évek eseményeinek bármilyen felülvizsgálata és tagadása. Felszólította a feleket, hogy gyakoroljanak visszafogottságot az áldozatok iránt tanúsított tiszteletből, és dolgozzanak a múlt őszinte és valós értékelésén.

Ivan Todosijević
Aleksandar Vučić
ítélet
Koszovó

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.