Ugrás a tartalomra

Vučić: Folytatódik a Belgrád-Pristina párbeszéd

2021.06.04
16:12
2021.06.04
17:29
Forrás
Pannon RTV
Szerbia folytatni akarja a Belgrád és Pristina közötti párbeszédet. Ez rövid időn belül meg is történik - jelentette be Aleksandar Vučić. Sajtótájékoztatóján az EU felé vezető útról és a Bor Bányászati és Kohászati Központ sikerességéről is beszélt.

A sajtótájékoztató kiemelt témája a Belgrád-Pristina közötti párbeszéd volt. Vučić hangsúlyozta, Szerbia folytatni fogja a párbeszédet és készen áll konkrét tettek végrehajtására is, azonban ugyanezt kéri az albán féltől is.

„Meg akarjuk oldani a múltbéli konfliktusokat, hogy ne hagyjuk meg a gyerekeinknek. De kértük Szerbia és a szerb nép alapvető állami és nemzeti érdekeinek megértését is, és törekszünk mindenekelőtt a népünk biztonságának megóvására Koszovó területén.”

A szerb államfő az Európai Unió felé vezető útról is beszélt. Mint mondta, Szerbia sokat tett az EU felél vezető út minden területén, különösen a jogállamiság terén.

Vučić a Bor Bányászati és Kohászati Központ sikerességére is rámutatott. Mint mondta, működése azóta sikeres mióta a kínai Zijin vállalat vezeti. Kiemelte, az akkumulátorok, az elektromos autók töltéséhez lítiumra van szükség. Lítium nélkül jelenleg nem lehet élni, azonban 15 év múlva elveszti mai értékét - tette hozzá Vučić. Az államfő szerint el kell dönteni az országnak, hogy mit kezdünk a lítiumunkkal.

„Szerbiának jelentős mennyiségű lítiuma van, néha túlzunk, amikor a számokról beszélünk, legtöbb lítiuma Argentínának, Chilének, Ausztráliának, valamint Kanadának van, és ők hatalmas fejlődést érnek el országukban, köszönve a lítiumnak. A lítium szükséges az úgynevezett elektromos autók akkumulátorainak töltéséhez. Hatalmas előrelépés lesz az elektromos autók terén, és ezt fontos, hogy az emberek is tudják.”

Az ország gazdaságáról is beszélt. Szerbia 2014-ben pénzügyi konszolidációra kényszerült, csökkentették a fizetéseket és a nyugdíjakat, azért, hogy ma hasznunk legyen belőle - mondta Vučić. Az államfő továbbá bejelentette, hogy június 8-án, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendes ülését is tartják, mondják ki a Ratko Mladićra vonatkozó ítéletet is.

Aleksandar Vučić
Belgrád
Pristina
párbeszéd

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.