Ugrás a tartalomra
Tanjug/Jadranka Ilic

Vučić: A gazdasági növekedés felülmúlja az előrejelzéseket

2021.12.01
20:08
2022.01.05
08:21
Forrás
Pannon RTV
A szerbiai lítiumkitermelésről is beszélt, ugyanis a brit-ausztrál Rio Tinto nagy értékű beruházást indítana Nyugat-Szerbiában.

A gazdasági növekedés felülmúlja az előrejelzéseket - jelentette ki Aleksandar Vučić. A szerb államfő sajtótájékoztatóján elmondta, Európában Szerbiának lesz a legnagyobb a gazdasági növekedése.

TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

7,7 százalékos volt a gazdasági növekedés Szerbiában a harmadik negyedévben - jelentette be sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić. A szerb államfő hozzátette, az adatok alapján Szerbia Európa leggyorsabban növekvő gazdasága. „Összesen 7,6 százalékos növekedést értünk el az első három negyedévben. Most pedig egészen biztosak vagyunk benne, hogy ismerjük a gyors adatait az első 10 hónapnak, októberig, tehát most egészen biztosak vagyunk benne, hogy a növekedési ütem 7,5 százalék felett lesz.”

Tanjug/Jadranka Ilic

A világ második legnagyobb bányászati vállalata, a brit-ausztrál Rio Tinto 2,4 millió dollár értékű beruházást indítana Nyugat-Szerbiában. A lítium nélkülözhetetlen az elektromos gépjárművek gyártásához, ugyanakkor kitermelése jelentős környezeti károkat okozhat. Utóbbi miatt sokan ellenzik a beruházást, és már tüntetéseket is tartottak. A sajtótájékoztatón a szerb államfő dokumentumok sorát mutatta be, melyekkel azt igyekezett alátámasztani, hogy a kitermelés helyéről még 2012-ben, az előző hatalom idején döntöttek. Mint mondta, a következő napokban ellátogat az érintett falvakba is. „Világszerte egy verseny indult a lítium lelőhelyekért, ebben a versenyben eddig a pillanatig Kína vezet, majd az Amerikai Egyesült Államok, őket követi az Európai Unió. Az, amit fontos leszögezni, hogy a Rio Tintonak a 2004-től a mai napig 450 milliót kellett volna befektetnie, az információink szerint 350 milliót költöttek.”

TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Vučić sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy a kormány bekéri a szükséges tanulmányokat a várható környezeti hatások kapcsán, és megteszi a megfelelő lépéseket. Emlékeztetett arra is, hogy hat nap múlva kezdődik meg a 20 eurós támogatások kifizetése, amelyet összesen mintegy 5,8 millióan kapnak meg.

lítium
lítiumkitermelés
Szerbia
Rio Tinto
környezeti hatástanulmány
Aleksandar Vučić

Most

22:14

Kilencgólos francia siker Montenegró ellen

Az olimpiai címvédő Franciaország 36-27-re legyőzte Montenegrót a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, hétfőn a budapesti MVM Dome-ban.
21:42

Emlékezni az ártatlan áldozatokra

1942 januárjában a magyar katonai alakulatok razziát indítottak a visszafoglalt Bácska Sajkás-vidékén. A túlkapásba torkolló akciónak több mint 1200 szerb, zsidó és roma nemzetiségű személy esett áldozatául, de magyar személyeket is kivégeztek.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.

Meghalt Gaspard Ulliel

A színész síbaleset után vesztette életét. Egyebek mellett a Hannibál ébredése című filmből ismerhetjük.