Ugrás a tartalomra

Vučić: A gazdasági növekedés felülmúlja az előrejelzéseket

2021.12.01
20:08
2022.01.05
08:21
Forrás
Pannon RTV
A szerbiai lítiumkitermelésről is beszélt, ugyanis a brit-ausztrál Rio Tinto nagy értékű beruházást indítana Nyugat-Szerbiában.

A gazdasági növekedés felülmúlja az előrejelzéseket - jelentette ki Aleksandar Vučić. A szerb államfő sajtótájékoztatóján elmondta, Európában Szerbiának lesz a legnagyobb a gazdasági növekedése.

7,7 százalékos volt a gazdasági növekedés Szerbiában a harmadik negyedévben - jelentette be sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić. A szerb államfő hozzátette, az adatok alapján Szerbia Európa leggyorsabban növekvő gazdasága. „Összesen 7,6 százalékos növekedést értünk el az első három negyedévben. Most pedig egészen biztosak vagyunk benne, hogy ismerjük a gyors adatait az első 10 hónapnak, októberig, tehát most egészen biztosak vagyunk benne, hogy a növekedési ütem 7,5 százalék felett lesz.”

A világ második legnagyobb bányászati vállalata, a brit-ausztrál Rio Tinto 2,4 millió dollár értékű beruházást indítana Nyugat-Szerbiában. A lítium nélkülözhetetlen az elektromos gépjárművek gyártásához, ugyanakkor kitermelése jelentős környezeti károkat okozhat. Utóbbi miatt sokan ellenzik a beruházást, és már tüntetéseket is tartottak. A sajtótájékoztatón a szerb államfő dokumentumok sorát mutatta be, melyekkel azt igyekezett alátámasztani, hogy a kitermelés helyéről még 2012-ben, az előző hatalom idején döntöttek. Mint mondta, a következő napokban ellátogat az érintett falvakba is. „Világszerte egy verseny indult a lítium lelőhelyekért, ebben a versenyben eddig a pillanatig Kína vezet, majd az Amerikai Egyesült Államok, őket követi az Európai Unió. Az, amit fontos leszögezni, hogy a Rio Tintonak a 2004-től a mai napig 450 milliót kellett volna befektetnie, az információink szerint 350 milliót költöttek.”

Vučić sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy a kormány bekéri a szükséges tanulmányokat a várható környezeti hatások kapcsán, és megteszi a megfelelő lépéseket. Emlékeztetett arra is, hogy hat nap múlva kezdődik meg a 20 eurós támogatások kifizetése, amelyet összesen mintegy 5,8 millióan kapnak meg.

lítium
lítiumkitermelés
Szerbia
Rio Tinto
környezeti hatástanulmány
Aleksandar Vučić

Most

14:41

Halásztelki fúvósok koncerteztek Belgrádban

A Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvós Együttese mutatkozott be a belgrádi Collegium Hungaricumban. A Magyarországról érkező fiatalok egyórás koncertet tartottak a szerb fővárosban működő magyar kulturális központban.
14:34

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.
13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.