Ugrás a tartalomra

Vučić: ha nemet mondunk a tervre, leállíthatják az európai integrációt és a beruházásokat

2023.01.24
10:25
2023.01.24
16:07
Forrás
Pannon RTV
Az utóbbi időszakban fokozatosan változott meg a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolat normalizálására kinevezett közvetítők hangvétele.

Szerbia nem mondhat nemet a Koszovóval fenntartott kapcsolat rendezésére vonatkozó nemzetközi tervre, mert ellenkező esetben leállhat az ország európai integrációja, megszakadnának a külföldi befektetések, és más gazdasági, illetve politikai következményekre is számítani kellene – emelte ki hétfő esti beszédében Aleksandar Vučić. A köztársasági elnök arról is beszélt, hogy miért lett hirtelen ilyen fontos a szerb-koszovói viszony megoldása, illetve a közvetítők miért módosítottak a retorikájukon.

Az utóbbi időszakban fokozatosan változott meg a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolat normalizálására kinevezett közvetítők hangvétele. A kezdeti kedves és megengedő hangnem lassan-lassan fenyegetővé és követelőzővé vált. Annyira, hogy a „nagy ötök”, vagyis az Egyesült Államok, az Európai Unió, Franciaország, Németország és Olaszország küldöttsége a múlt pénteken már azt üzente, hogy Szerbiának el kell fogadnia az úgynevezett francia-német rendezési tervet, ellenkező esetben komoly következmények lesznek. Az elnök idézte is a követeléseket.

"El kell fogadnotok ezt a tervet. Amennyiben nem fogadjátok el – mert mi úgy gondoljuk, hogy el kell fogadni, illetve gyakorlatilag ez lesz az új tárgyalási keret az Európa felé vezető úton -, akkor szembe kell néznetek: 1. az európai integrációs folyamat megszakításával – tudom, hogy erre sokan azt mondják, hogy kitűnő, miért nem tettük ezt mindjárt, de majd ismertetem a következményeket, 2. szembe kell néznetek a beruházások leállításával, majd visszavonásával – ezt is mind elemezni fogom -, és 3. szembe kell néznetek azokkal a teljes körű politikai és gazdasági intézkedésekkel, amelyek nagy károkat okozhatnak Szerbiának."

A szerb elnök szerint elfogytak az észérvek, és senki nem akarja meghallgatni, hogy Koszovó 2013 óta nem hajlandó megalakítani a koszovói Szerb Községek Közösségét, csak azt akarja elérni, hogy ne legyenek összetűzések, ezt pedig úgy akarják elérni, hogy az úgynevezett francia-német javaslat keretében elfogadtassák Szerbiával, hogy Koszovó beléphessen a nemzetközi szervezetekbe. Aleksandar Vučić arra is rámutatott, hogy ez a terv már nemcsak francia-német terv, hanem az egész nemzetközi közösség terve, még azok az országok is elfogadták, amelyek egyébként nem ismerték el Koszovó függetlenségét. Közölte, a megváltozott geopolitikai viszonyok miatt vált sürgetővé a kapcsolat rendezése, az EU nem hajlandó a továbbiakban elfogadni a másként gondolkodókat. Vagyis az ukrajnai háború, illetve az ismét fellángoló szerb-koszovói feszültségek járultak a leginkább hozzá ahhoz, hogy most sürgős megoldás kell.

"Nagy a nyugtalanság. Európa gyakorlatilag háborúban áll, bármit és bárhogyan is fogalmazzanak, nem tolerálják a továbbiakban a politikai értelemben vett eltéréseket, másrészről pedig azt szeretnék, ha a saját udvarukban – Nyugat-Balkán pedig, természetesen Szerbia területével együtt az ő udvaruk – minden úgy legyen, ahogy ők akarják."

Aleksandar Vučić leszögezte, hogy Szerbia továbbra is az európai úton marad, ugyanis csak így lehet jövője. Közölte, semmit nem írt még alá, arról majd a parlamentnek vagy a népnek kell döntenie, hogy mi legyen a megoldás. Hozzátette ugyanakkor, hogy Szerbia a béke és a stabilitás megőrzése mellett áll ki, és a következő nehéz időszakban is keményen fog dolgozni azon, hogy túllendüljön ezen a gondokkal sújtott időszakon.

Szerbia számára kulcsfontosságú, hogy a gazdasági növekedés megfelelő mértékben haladjon - mondta Aleksandar Vučić a gazdasági növekedéssel kapcsolatos intézkedések koordinálásával foglalkozó tanács ülése után. A találkozóra a szerb elnököt Ana Brnabić szerb miniszterelnök hívta meg. A szerb államfő kiemelte, ez a találkozó jó alkalom volt arra, hogy megkérje a kormánytagokat és a közvállalatok igazgatóit, hogy még nagyobb hangsúlyt fektessenek Szerbia további fejlődésére.

Most

12:09

Tréfás tanári hangverseny Magyarkanizsán

A könnyedebb hangvételű előadás a magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskola és az óbecsei Petar Konjović Alapfokú Zeneiskola tanárainak és diákjainak közreműködésével jött létre a magyarkanizsai Művészetek Háza színpadán.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.