Ugrás a tartalomra

Vučić: Hétfőn megkezdődnek az egyeztetések a leendő szerb kormányról

2024.02.20
21:17
2024.02.21
15:52
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
Kitért a gyorsvasút fejlesztésére is. Szeptember végéig elkészül az Újvidék-Szabadka vasútvonal, és decemberben már átadják a forgalomnak - mondta a szerb elnök.

Hétfőn megkezdődnek az egyeztetések a leendő szerb kormányról - közölte Aleksandar Vučić szerb elnök a Szerbiai RTV vendégeként. Egyebek mellett kitért a bérek és nyugdíjak növelésére, valamint a gyorsvasút fejlesztésére is.

Az alkotmánnyal összhangban hétfőn megindul a folyamat a kormány megalakítására - emelte ki az elnök. Aleksandar Vučić аzt mondta, mindent megtesz a feszültség enyhítése érdekében. Hajlandó tárgyalni minden kulcskérdésről, viszont nem olyan formában, hogy valaki hatalmat akar, tekintet nélkül a választási eredményekre. Az elnök azt is elmondta, bár biztos abban, hogy meglesz a többségük, jó lenne, ha néhányan csatlakoznának az ellenzékből is, mert a jó kritika, a szilárd, bizonyítékokon alapuló ellenzéki kritika hozzájárulhat a jobb eredményekhez. „Mindenkivel, aki szeretne, megejtem a szükséges konzultációkat, utána kész leszek megnevezni a kormányalakítót. Tehát beléptünk azokba a folyamatokba, amelyek fontosak, amelyek döntőek az új képviselőház és az új kormány megalakításához. Tehát most, hogy a mandátumokat hitelesítettük a képviselőházban, meggyőződésem, hogy aránylag gyorsan és nagy hatékonysággal el tudjuk végezni ezt a munkát.”

Az Európai Parlamentnek a szerbiai választások kritikáját megfogalmazó határozatát hazugnak nevezte az elnök. Az EP szerint egyebek mellett a szerb rendőrség túllépte a hatáskörét. Vučić úgy véli, a Belügyminisztérium akciója jóval enyhébb volt annál, mint amit az Európai Unió bármely országában tapasztalni lehet. Geopolitikai okok miatt zúdítják Szerbiára a hazugságokat - húzta alá az államfő.

Vučić kitért a szerbiai fizetésekre is. Szerinte az átlagbér hamarosan eléri az 1.000 eurót, hiszen a decemberi átlagkereset már több mint 830 euró volt. Kiemelte, hogy ez év első 40 napjában rekord szinten vannak a külföldi közvetlen beruházások. Közben a szerb elnök elégedetlen azzal, hogy a bérfejlesztést a nyugdíjak nem követték. „A nyugdíjak nem követték eléggé a fizetéseket. Mi még azt a két elvet követjük, amelyek a 7-9, illetve 10-11 százalékot képeztek a GDP-ben, amennyinek lenniük kell a béreknek és nyugdíjaknak, ezt a Nemzetközi Valutaalap ellenőrzi. Viszont ezen keretek között mindig jobban toltuk a béreket, mint a nyugdíjakat. Ezért szeretném, ha a nyugdíjasok számára a svájci képlet mellett egy kombinált formulát dolgoznánk ki, hogy a nyugdíjak gyorsabban kövessék a béreket.”

Vučić infrastrukturális fejlesztésekről is szólt. Hisz abban, hogy szeptember végéig sikerül befejezni az Újvidék-Szabadka vasútvonalat, és hogy decemberben megindul a forgalom ezen a szakaszon. Gyorsvonattal már idén el lehet jutni Belgrádból Szabadkára 1 óra 10 perc alatt - mondta a szerb elnök. Bejelentette, hogy tovább nem emelkedhet az energiahordozók ára, mert ellenkező esetben Szerbia gazdasága elveszítené a versenyképességét, pedig a jövőben is vonzónak kell lennie a befektetők számára.

Aleksandar Vučić
szerb elnök

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.