Ugrás a tartalomra

Vučić: Hiszem, hogy találunk valamilyen megoldást az elkövetkező napokban

2022.08.26
16:02
2022.08.26
17:41
Forrás
Szerbiai RTV
Késő este folytatódtak a megbeszélések Aleksandar Vučić szerb elnök Miroslav Lajčak, az EU Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottja és Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni megbízottja között Belgrádban.

Legalább egy kisebb kompromisszum lesz, mivel a rendszámtáblák és néhány égetőbb kérdésben ilyen megegyezést egyáltalán nem érhetünk el - jelentette ki az éjszakába nyúló tárgyalások után.

A megbeszélések második része 15 perccel éjfél után értek véget. A szerb elnök Instagram-profilján azt mondta, a tárgyalások folytatódnak, annak reményében, hogy találunk valamilyen megoldást. Semmi sem biztos, ez még sok garanciát és munkát igényel. Mindent megteszünk, hogy megőrizzük a békét a népünknek, és a megmaradást a koszovói szerbeknek - üzente Vučić.

A Szerb Községek Közösségének megalapítása nélkül lehetetlen előrelépést elérni a Belgrád és Pristina közötti viszonyokban - fogalmazott Aleksandar Vučić. A szerb elnök szerint a további tárgyalások ez a téma köré épülnek. Arról is beszélt, hogy nehéz harc elé kell nézni a szerb nép megmaradása érdekében Koszovó területén. Vučić hozzátette, az egyedüli helyes politika a béke megőrzésére irányul.

A szerb elnök bővebben nem kívánt nyilatkozni a tegnapi kétfordulós tárgyalásokról, amelyet Miroslav Lajčakkal, az EU Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottjával és Gabriel Escobarral, az Egyesült Államok nyugat-balkáni megbízottjával folytatott. Annyit közölt, hogy a találkozón elhangzottakról, valamint a kormányalakító személyéről szombaton ad bővebb tájékoztatást. Annyit elmondott, hogy véleménye szerint a rendszámtáblák és a személyi igazolványok szerint nem tudnak megegyezni.

Aleksandar Vučić szerb államfő: „Minden tekintetben konstruktívan, megértően és észszerűen próbálunk viselkedni, védve a szörnyen nehéz körülmények közepette a nemzeti és állami érdekeinket. Ugyanakkor védve másik érdekünket, ami a béke és a stabilitás. Mindenek előtti a Koszovóban élő népünk biztonságának szavatolása.”

A megbeszélésen egyébként részt vett Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete és Emanuel Giaufret, az EU szerbiai küldöttségének vezetője. Még csütörtök délután kezdődtek az egyeztetések, majd késő este folytatódtak.

A küldöttek korábban Petar Petkovićtyal beszéltek, A Koszovó-ügyi iroda vezetőjével.

A diplomaták előzőleg Kosovska Mitrovica északi, szerbek lakta részében tartózkodtak, ahol a Szerb Lista vezetőivel találkoztak. A polgármester megosztotta aggodalmait, a küldöttek azt mondták, azok a jó megoldások, amelyek megőrzik a békét és a normális légkört a terepen.

Lajčak és Escobar Prištinából érkeztek Belgrádba, ahol az ottani vezetőkkel beszéltek, annak kapcsán, hogy szeptember elsejéig Priština elhalasztotta a rendszámtáblák átregisztrálásáról és a személyigazolványokról szóló döntést.

Gabriel Escobar
Aleksandar Vučić
Miroslav Lajčak

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.