Ugrás a tartalomra

Vučić Horvátországba látogatott

2018.02.12
12:07
2024.03.19
08:32
Forrás
Pannon RTV
A szerb és a horvát himnusz csendült fel a zágrábi Pantovčak utcában a horvát köztársasági elnöki palotánál, amikor Kolinda Grabar Kitarović katonai tiszteletadás mellett fogadta Aleksandra Vučićtyot.

Szerbia elnöke ma délelőtt érkezett a horvát fővárosba kétnapos látogatásra, amelyen tárgyalni fog a horvát kormányfővel és a szerb kisebbség képviselőivel is.

Aleksandar Vučić a horvát államfő meghívására érkezett Zágrábba. Kolinda Grabar Kitarović államfő fogadta a szerb elnököt a szitáló hóesésben. A főváros elit negyedében található Pantovčak utcában található elnöki palotánál a Horvát Nemzeti Gárda díszegységei is felvonultak és katonai tiszteletadás mellett fogadták Vučićtyot. A köszöntés és a fotózás után a két államfő négyszemközti tárgyalásokra vonult el. Az előzetes bejelentések szerint egy megközelítőleg egyórás tárgyalás után tartják meg a felek hivatalos ülésüket.

Aleksandar Vučić kétnapos látogatásán a tervek szerint találkozni fog Andrej Plenković horvát kormányfővel és részt vesz egy üzleti fórumon is, amelyet a két ország gazdasági szereplői számára rendeztek. Vučić beszédet is mond a Szerb Nemzeti Tanács közgyűlésén, valamint a Községek Tanácsának ülésén is.

A horvát fővárosban szigorú biztonsági intézkedések léptek életbe. A városnegyedet, ahol a kormány és a képviselőház épülete található, gyakorlatilag lezárták a hatóságok. Csak rendőrök és újságírók tartózkodnak a szerb zászlókkal feldíszített, környező utcákban.

Vučić korábban azt nyilatkozta, hogy utazásának célja a jövő építése. Hozzátette, a kétoldalú tárgyalásokon több témakört is érinteni fognak. Várhatóan beszélnek a határkérdésekről, az eltűnt személyekről, a kisebbségek helyzetéről és a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről is. A szerb államfő üzenete a békéről és a stabilitásról szól, azonban elemzők és politikusok szerint Zágráb nem biztosította a látogatás sikerességének feltételeit. A szerb államfő továbbá arról is beszélt, hogy nem izgatják azok a hírek, melyek szerint erőteljes kampányt indítottak látogatása ellen, mivel ő Szerbia polgárainak érdekeit képviseli és nem veszi magára az ilyen dolgokat. Számunkra nincs tabutéma, és ez vonatkozik arra a háborús kártérítésre is, amelyet egyesek szerint a horvát kormányfő fog kérni - hangsúlyozta a minap a szerb államfő.

szerb elnök
Kolinda Grabar Kitarovic
horvát kormányfő

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.