Ugrás a tartalomra

Vučić: Javulnak Szerbia és Franciaország gazdasági kapcsolatai

2019.02.25
17:28
2020.02.28
16:25
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
Franciaország minden kétséget kizáróan támogatja Szerbia uniós csatlakozását.

Ezt jelentette ki ma Aleksandar Vučićtyal való találkozója után a francia kormány európai ügyekért felelős minisztere, Nathalie Loiseau. Hozzátette, a felzárkózásban élen jár Szerbia és Montenegró, ám belépésük előtt meg kell reformálni az Európai Uniót is, hogy az képes legyen új tagok befogadására. A találkozón a Belgrád-Pristina párbeszéd folytatásáról is szó esett.

A francia kormány európai ügyekért felelős minisztere elmondta, Franciaország nagyra értékeli azokat a reformokat, amelyeket Szerbia hozott, hogy fenntartsa a régióban a békét és a stabilitást.

Nathalie Loiseau, európai ügyekért felelős miniszter, Franciaország: „Nem azért vagyunk itt, hogy döntéseket hozzunk Pristina és Belgrád helyett. Nekik együtt kell építeniük a kapcsolataikat, de úgy, hogy megegyezésre jussanak. Mindkét oldalnak konstruktívnak kell lennie. Pristinának meg kell szüntetnie a szerb termékekre kiszabott száz százalékos vámot, mert ez kontraproduktív. Károsítja és ellehetetleníti a párbeszédet és a kapcsolatok normalizálódását a két fél között.”

Foto: FoNet/Zoran Mrрa

Aleksandar Vučić a találkozó után pozitívan értékelte a két ország kapcsolatát.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „A gazdasági kapcsolataink évről évre jobbak, és megnövekedett a kereskedelmi csere, ami első alkalommal érte el az 1,1 milliárd eurót éves szinten. A francia cégek 11 ezer embert alkalmaznak Szerbiában. Az utolsó megállapodás a Vincivel kulcsfontosságú a további együttműködés tekintetében Szerbia és Franciaország között.”

Foto: FoNet/Zoran Mrрa

A szerb államfő pozitívan értékelte a most aláírt megállapodást is, ami lehetővé teszi, hogy a Francia Fejlesztési Ügynökség egy leányvállalatot hozzon létre Szerbiában. Ez megteremti a lehetőséget a két ország kapcsolataink további javítására - szögezte le Vučić.

Nathalie Loiseau
Franciaország
Aleksandar Vučić

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.